Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ukrainskt lagförslag: Tre års fängelse för att kritisera den sittande regimen

Av Redaktionen, 2015-03-02
redaktionen@nordfront.se

UKRAINA. I Ukraina kan det nu rendera i fleråriga fängelsestraff att ifrågasätta den USA-lojala regimen eller på andra sätt uppvisa en ”cynisk missaktning” mot de styrande.

Ukrainas president Petro Proshenko (mitten) tillsammans med dåvarande Europeiska kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy

Ukrainas president Petro Porosjenko (mitten) tillsammans med dåvarande Europeiska kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i samband med undertecknandet av ett handelsavtal mellan Ukraina och EU.

Ett nytt lagförslag har lagts fram i Ukrainas parlament som innebär att den som kritiserar landets kuppregim kan dömas till tre års fängelse för ”offentliga smädelser eller andra handlingar avsedda att undergräva statsmaktens auktoritet”. Lagförslaget gäller även dem som uppvisar en ”cynisk missaktning” mot makthavarna och ”staten som helhet”.

Lagförslaget har lagts fram av Konstantin Mateichenko från partiet Folkfronten, vars partiledare – juden Arsenij Jatsenjuk – är premiärminister i den nya regimen i Ukraina och en av dem som ska skyddas från kritik. Mateichenko är befälhavare för frivilligbataljonen Artyomovsk, som strider mot separatisterna i östra Ukraina, och har tillsatts av Ukrainas judiske president Petro Porosjenko.

Källa:
Ukrainian MP Proposes Law to Jail Critics of the Regime


  • Publicerad:
    2015-03-02 10:00