POLITIK Ulf Kristersson vill bli statsminister i höst – i en regering som Moderaterna bildar med KD. Han kan tänka sig att även L ingår i regeringen, men inte SD.

Det är Sveriges Radio Ekot som intervjuat moderatledaren Ulf Kristersson inför veckans Almedalsveckan. Kristersson säger sig villig att bilda regering med Kristdemokraterna efter höstens val. En M+KD-regering behöver troligtvis även stöd från L och SD, men Kristersson kan inte tänka sig att låta SD sitta i regeringen.

— Det är inget uteslutande på en oartig grund, det är praktiska skäl. Om man bildar regering ska man vara 100 procent överens, säger han till Ekot.

Detta tycker alltså Kristersson att man är med KD, som man också har samarbetat med i 18 år.

— Sverigedemokraterna har inte någon som helst erfarenhet av något sådant samarbete, fram tills nyligen var vi oeniga i rätt fundamentala frågor.

Kristersson stänger dock inte dörren helt för Liberalerna i regeringen och säger sig vilja samarbeta med dem och SD efter valet.

På frågan hur han tänker hantera ett ultimatum om regeringsplatser från SD svarar Kristersson:

— Jag ser ingenting som talar för att det ställs som ett ultimatum, de är sakfokuserade, de vill bevisa att de är kapabla att vara med och genomföra viktiga förändringar.