INRIKES. En koran brändes under fredagen i Kallinge utanför Ronneby. Under lördagskvällen uppstod upplopp och skadegörelse i Ronneby samt stenkastning mot polis och brandkår som försökte släcka bildäck som antänts.

Någon brände under fredagskvällen en koran utanför Folkets hus i Kallinge där många muslimer ber. Kallinge ligger strax utanför den invandrartäta orten Ronneby. Under lördagskvällen började en grupp på mellan 15-20 personer enligt SVT att krossa rutor längs Kungsgatan i Ronneby. Däck antändes och stenar slängdes på polisen och brandkåren.

Foto: Facebook

Foto: Facebook. Platsen där däcken brunnit natten innan.

På Kungsgatan och Östra Torggatan har rutor krossats. Inga invandrarbutiker har drabbats längs dessa vägar utan de har skonat som ni kan se på bilderna nedanför. Istället har Swedbank, Dressman, Handelsbanken fått sina fönster krossade på Kungsgatan. I korsningen mellan Östra Torggatan och Strandgatan har en butik drabbats. En galleria har också drabbats.

Krossade glasrutor på Kungsgatan

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

Butiker som inte fått sina glas förstörda på Kungsgatan (motsatt sida)

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

Butiker som fått sina glassrutor krossade på Östra Torggatan

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

Butiker som inte fått sina glassrutor krossade på Östra Torggatan

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

Foto: Nordfront

Förstörelsen av flera invandrarägda butiker skippades längs Östra Torggatan för att sedan återigen återupptas vid den rosa byggnaden i slutet av gatan. Ungefär där glaskrossandet börjar alternativt upphör finns en muslimsk kulturförening. Den ligger precis vid korsningen av Drottninggatan och Kungsgatan. Den muslimska föreningen heter Islamiskkultursidan på Facebook.

På deras facebooksida tar de avstånd från hela händelsen och menar att dessa ungdomar inte är kunniga om Islam. Dessa muslimer får mothugg av svenskar i kommentarsfältet. Vissa av ortsborna är rejält trötta på skadegörelsen. På platsen hörde fotografen en äldre man som sa till sin fru att de som utfört dåden borde ”hängas och brännas på bål.”


  • Publicerad:
    2020-08-31 10:35