USA. En påstådd rasistattack mot en 12-årig svart skolflicka i Virginia, USA, har visat sig vara en bluff. Händelsen slogs upp stort i internationell press och sågs som exempel på hur svarta har det i Trumps USA.

Den 12-åriga flickan påstod att hon blivit utsatt för en ”rasistattack”, men allt var bluff. Skärmbild: Youtube.

En 12-årig svart skolflicka i Virginia, USA, anklagade tre vita klasskamrater för att ha tryckt ner henne på golvet, förolämpat henne och även klippt av hennes flätor, men har nu avslöjats som lögnare.

Händelsen rönte stor uppmärksamhet internationellt och i Sverige skrev bland annat boulevardtabloiden Expressen om det förment rasistiska dådet, som i slutänden visade sig vara så kallade ”fake news”.

Flickan grät ut både i tidningar och tv om det hat hon fått utstå. Hennes mormor fick även hon ge sin bild i CNN där hon hävdade att det är fruktansvärt att händelser som denna sker i dagens USA.

Vänstern var inte sen att uttrycka sitt stöd för flickan och även svarta intresseorganisationer hoppade på tåget och krävde åtgärder mot rasism.

Det hela visade sig dock vara en bluff då flickan hittat på alltsammans. Någon anledning till bluffen har inte getts men flickans föräldrar har gått ut med en ursäkt till de tre vita pojkarna som felaktigt utpekats som rasistiska plågoandar.

Det är inte första gången påstådda ”hatbrott” som fått stor spridning har visat sig vara uppdiktade.

I februari avslöjades att skådespelaren Jussie Smollets anklagelser om rasism mot två Trumpsupporters var falska och i januari visade det sig att en 19-årig kvinna ljugit om en lapp med rasistiska hot som hon skulle fått inskjuten under sin dörr. Det var hon själv som författat hoten som hon sedan gått till medierna med.

Källa:
Berättelse om rasistattack spreds över världen – allt var påhittat


  • Publicerad:
    2019-10-09 18:40