KRIGET MOT SYRIEN. USA saboterar Syriens försörjning av livsmedel.

På söndagen utförde amerikanska Apachehelikoptrar bombningar av vetefält i Syrien.

Boende i byn Adla, söder om Hasaka, bevittnade när helikoptrarna släppte ”värmeballonger”, en form av brandbomber som fick vetefälten att snabbt ”explodera” i ett hav av eld medan den torra luften underblåste elden.

Efter att ha bränt åkermarken flög piloterna nära de boendes bostäder ”på ett aggressivt sätt”. Enligt rapporter blev både vuxna och barn rädda att de skulle dö.

Enligt journalisten och politiske kommentatorn Steven Sahiounie är dessa brandbombningar av åkermark i Syrien ett ”tydligt budskap” till bönderna att de inte ska sälja sitt vete till den syriska regeringen.

Chefen för Hasakas jordbruksmyndighet Rajab Salameh har meddelat att flera sådana bränder även har utbrutit på åkrarna på landsbygden i Tal Tamer.

Vete är det viktigaste livsmedlet i Syrien. Man är nu tre veckor in i den årliga skördesäsongen och den syriska regeringen är angelägen om att säkra tillgången på säd.

Den 4 maj sade Syriens president Bashar al-Assad att det största inhemska problemet just nu är att säkra tillgången på basala förnödenheter, särskilt livsmedel.

Sedan USA:s och Natos attacker mot Syrien påbörjades 2011 har veteproduktionen minskat från 4,1 miljoner ton per år till 2,2 miljoner ton år 2019. Under 1990-talet vände Syrien sin veteimport till att bli en exportör av vete. Bland andra köpte Italien länge fint durumvete till sin stora produktion av pasta från Syrien.

Enligt Steven Sahiounie har Ryssland hittills varit ”märkligt tystlåtna” om USA:s brandbombningar i Syrien.


  • Publicerad:
    2020-05-22 09:35