LÖGNPRESSEN. En vit 18-åring har tvingat både CNN och Washington Post till förlikning och utbetalning av okända miljonbelopp efter att man utmålat hans leende då hans klass oprovocerat angreps av rasfrämlingar som ”rasistiskt”.

Bild ut videon där Nicholas Sandmann ler mot indianen Nathan Phillips. Skärmbild Youtube.

Det är sällsynt att mediebolag behöver betala ett pris för sin agendajournalistik. Det här är ett undantag.

När High School-eleven Nicholas Sandmann från Kentucky tillsammans med skolkamrater besökte Washington D.C. i januari 2019 angreps de vid en busshållplats oprovocerat av en grupp svarta som skanderade ras- och sexrelaterade förolämpningar åt dem.

En grupp personer tillhörande den amerikanska ursprungsbefolkningen som passerade tog den svarta gruppens parti och sökte fysisk konfrontation med gruppen vita ungdomar. De senare förhöll sig emellertid passiva och nöjde sig med att sjunga en hejaramsa (utan okvädingsord) för att slippa höra förolämpningarna. Denna ”rösttävling” ska ha pågått i närmare en timme.

En videoupptagning från tillfället visar att när Nathan Phillips, en äldre man ur urbefolkningsgruppen, slår en trumma i ansiktet på Nicholas Sandmann förblir denne passiv och ler mot utdelaren av slaget.

RT beskriver Sandmanns ordlösa budskap vid tillfället som: ”Jag tänker inte bli arg, förolämpad eller provoceras till en fysisk konfrontation.”

Ett flertal mediebolag valde sedan att sammanfatta hela händelseförloppet med detta ”rasistiska leende” från Sandmann. Man valde att tolka det hela som att en grupp vita studerande trakasserade två andra grupper på ett rasistiskt sätt.

Sandmann i synnerhet pekades ut för att håna den äldre mannen tillhörande ursprungsbefolkningen med sitt ”flin”. En vecka efter händelsen, när några mediabolag redan hade publicerat rättelser efter att ha tagit del av längre videor som visade förloppet på ett tydligare sätt, publicerade Washington Post (WAPO) en artikel med titeln: ”Dags att ta sig an Covington-flinet”.

Medias rapportering orsakade en flod av mordhot mot Sandmann och hans klasskamrater. Även en journalist, Erik Abriss vid INE Entertainment, sade sig önska elevernas och deras föräldrars död. Skolans ledning såg sig tvingad att stänga skolan tillfälligt då man inte ansåg sig kunna garantera elevernas säkerhet.

18-åringen har via sin advokat lämnat in stämningsansökningar angående bland annat förtal mot CNN och Washington Post med flera.

Den mot Washington Post lämnades in i februari 2019 och var på 250 miljoner dollar.

I mars 2019 lämnade Sandmanns advokat in en stämningsansökan mot CNN för dess täckning av konfrontationen innan alla fakta fanns på bordet. Tonåringen krävde CNN, NBC och WAPO på 800 miljoner dollar.

I januari i år gick CNN med på förlikning och utbetalning av en icke-offentliggjord summa som enligt bedömare måste vara ett mångmijonbelopp.
Nu har även Washington Post accepterat en liknande uppgörelse.

Sandman tweetade med anledning av detta:

Den 19/2 1919 lämnade jag in en stämningsansökan på 250 miljoner dollar angående ärekränkning mot Washington Post. I dag fick jag (ett mycket bra) bud på en uppgörelse. Jag tackar @ToddMcMurtry & @LLinWood för deras advokatinsatser. Tack också till min familj & alla er miljoner som stått upp och stött mig. Jag har en del saker kvar att göra.

Advokaten Todd McMurtry har tidigare uppgivit till Fox News att stämningsansökningar mot ”så många som 13 andra svarande” kommer att lämnas in.

Sandmann har nu utfärdat en föga subtil varning till Twitters VD Jack Dorsey:

Vi har nått uppgörelser med WAPO och CNN. Kampen är inte över. 2 är nere. 6 återstår. Sov gott i natt @jack!


  • Publicerad:
    2020-07-27 08:40