GENETIK. Genom att lägga till en extra kromosom i den mänskliga cellen tror sig den amerikanska militära myndigheten DARPA kunna skapa supersoldater.

DARPA värvar nu personal till ett kontroversiellt projekt som går ut på att via en extra kromosom kunna lägga till över 50 000 baspar till det mänskliga genomet. Syftet är att utveckla en ”bestämd överlägsenhet och möjligheten att överväldiga sina motståndare” genom att förstärka förmågor som intelligens, snabbhet och styrka. Man vill således via genetisk manipulation skapa supersoldater. Vilka övriga mentala och fysiska egenskaper dessa bör utveckla nämns inte.

Myndigheten skriver i sin rapport att denna utveckling kan vara ”transformativ” för mänskligheten och ser möjligheter med kommersiell användning för forskningen i framtiden, bland annat inom vaccintillverkning. Några etiska riktlinjer nämns inte i rapporten.

FOTNOT: DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) är en amerikansk militär myndighet som utför forskning och utveckling för militära ändamål.

Källa:
Militären vill utveckla supersoldat – med en extra kromosom


  • Publicerad:
    2013-08-21 11:32