TEKNIK Enligt ett direktiv från EU ska USB-C bli standard för laddning för alla mobiltelefoner, hörlurar, bärbara datorer etcetera. Nu har regeringen ändrat i radioutrustningslagen för att detta ska förverkligas i Sverige.

Det var förra året som EU-parlamentet beslutade att företag som säljer bland annat mobiltelefoner, laptops, surfplattor och andra smarta enheter måste använda USB-C för laddning. Även om USB-C redan idag är den mest använda formen av kontakt för laddning har exempelvis Apple fortsatt att framhärda i en egen standard för många av sina produkter.

”Att ha olika laddare för olika enheter försvårar för konsumenter och riskerar att producerar ton av onödiga elavfall. För att få ner kostnader och för att bidra till att uppnå sina miljömål, kommer EU att införa en gemensam laddare”, skrev EU-parlamentet på sin hemsida.

Nu har riksdagen röstat ja till en ändring i radioutrustningslagen som regeringen förslagit. Ändringen innebär att USB-C blir standard i Sverige.

— Att riksdagen nu ställt sig bakom förslaget innebär att vi kommer kunna förenkla i vardagen för många konsumenter, inte bara i Sverige utan i hela EU. Det är också en viktig åtgärd för miljön eftersom vi nu i större utsträckning kommer kunna minska det elektroniska avfallet, säger civilminister Erik Slottner.

Enligt beslutet omfattas mobiltelefoner, surf- och läsplattor, digitalkameror, hörlurar, headset, handhållna videospelskonsoler, bärbara högtalare, tangentbord, datormöss, hörsnäckor och portabla navigationsapparater av det nya beslutet. Den 28 december 2024 börjar reglerna att gälla, så att företagen får tid att genomföra omställningen.

Reglerna gäller även bärbara datorer med en strömtillförsel på upp till 100 watt, men när det gäller dessa får företagen fram till 28 april 2026 att implementera USB-C som standard.