EUROPA Från och med 2024 måste alla datorer, telefoner, surfplattor med mera i EU att ha USB-C som kontakt för laddning. Detta enligt ett beslut i EU-parlamentet.

Idag finns flera olika standarder för laddning av laptops, telefoner, surfplattor och annan elektronik. Även om USB-C har blivit allt vanligare för exempelvis telefoner, har Apple vägrat att använda annat än sin egen ”lightning”-kontakt för sina mobiltelefoner.

Men nu måste Apple och andra elektronikföretag som vill sälja sina varor inom EU implementera USB-C. Detta enligt ett beslut i EU-parlamentet.

”Att ha olika laddare för olika enheter försvårar för konsumenter och riskerar att producerar ton av onödiga elavfall. För att få ner kostnader och för att bidra till att uppnå sina miljömål, kommer EU att införa en gemensam laddare”, skriver EU-parlamentet på sin hemsida.

Enligt beslutet omfattas mobiltelefoner, surf- och läsplattor, digitalkameror, hörlurar, headset, handhållna videospelskonsoler, bärbara högtalare, tangentbord, datormöss, hörsnäckor och portabla navigationsapparater av det nya beslutet. EU-medlemmarna måste implementera reglerna senast hösten 2024.

Reglerna gäller även bärbara datorer med en strömtillförsel på upp till 100 watt, men när det gäller dessa får medlemsländerna ytterligare 16 månader på sig att implementera USB-C som standard.

Beslutet innebär också att konsumenter kommer att ha rätt att välja att köpa sina nya elektronikprodukter med eller utan laddare, eftersom man endast kommer att behöva en slags laddare för alla produkter.

— Den gemensamma laddaren kommer äntligen att bli verklighet i Europa. Vi har väntat mer än tio år på dessa regler, och vi kan äntligen lämna det nuvarande överflödet av laddare i det förflutna, säger den maltesiske EU-parlamentarikern Alex Agius Saliba i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller endast kontakt för laddning och strömförsörjning. För dataöverföring kommer andra typer av USB-kontakter även fortsättningsvis att tillåtas.