EUROPA. Judarna har spelat en avgörande roll i de europeiska folkens utveckling. Det skriver Anders Carlberg i den judiska tidningen Göteborgs-Posten.

Anders Carlberg, en av Sveriges främsta judisk makt-representanter och tidigare ordförande för Judiska Församlingen, skriver i Hjörne-tidningen Göteborgs-Posten att Europas öde är sammankopplat med judarna. Detta genom den franska revolutionen, under vilken Frankrike som första land i Europa gav judarna medborgerliga rättigheter.

”Judarna är en omistlig del av Frankrike. Utan judar, inget Frankrike”, skriver Carlberg och hyllar den moderna ”demokratins” uppkomst i Frankrike som framför allt gav judarna möjlighet att äntra det franska samhället. Den egalitära doktrinen som fick ett genombrott i Frankrike gav judarna medborgarskap och möjlighet att påverka Europa i en riktning som var gynnsam för judarna:

Europas öde är inte bara sammankopplat med den rättfärdiga staten som inte gör skillnad mellan medborgare och med yttrandefriheten som grund för demokratin, utan också – i ett historiskt perspektiv – med judarna.

Det första landet i Europa där judarna fick medborgerliga rättigheter var Frankrike. Utan judarna inget Europa.

Den sionistiske rasisten Anders Carlberg har tidigare skrivit att Israel, inte Europa, är det viktigaste för judarna och att den jude som ifrågasätter Israels existens inte längre är att betrakta som jude. Samtidigt som Carlberg i Göteborgs-Posten skriver att det är bra att Europa ger medborgarskap åt judar, anser han i boken ”Judisk identitet” att staten Israel är ”förutsättningen för vår judiskhet” där judar, inte européer, skall ha automatiskt medborgarskap.

Den judiska staten är så central för oss svenska judar att den näst efter att vara född eller konverterad jude är förutsättningen för vår judiskhet […] Israel skall förbli en stat där Sveriges judar har ett potentiellt medborgarskap.

Källa:
”Utan judarna inget Europa”


  • Publicerad:
    2015-01-18 00:30