MÅNGKULTUR. En svensk man blev brutalt misshandlad med sparkar mot huvudet medan han låg hopkrupen på marken. Detta på grund av att han bett ett gäng afrikaner att prata tystare i telefonen.

Den svenske mannen som är i 35-års åldern passerade de två nu dömda eritreanerna och deras vän som högljutt samtalade i en mobiltelefon vid Tullbomsgatan i centrala Gävle den 13 september 2019. Han bad dem vid två tillfällen när han passerade att prata tystare vilket ledde till en högljudd diskussion. Mannen med telefonen drog då upp sin tröja och visade en kniv nedstoppad i byxlinningen. För att försvara sig tog 35-åringen fram sin häftpistol som han använt i sitt arbete, detta skriver Fria Tider.

Detta föll ej i god jord hos afrikanerna som med brutal våldsamhet slog ner den svenske mannen till marken och fortsatte mata med slag och sparkar i ryggen och mot huvudet medan han låg ner.

Under rättegången vittnade mannen om förövarnas bestialiska attacker.

— Jag fick slag i ansiktet och mot kroppen, en knuff så jag föll omkull och hamnade på marken. Jag lade mig i fosterställning för att skydda mig. Jag träffades i vart fall ett tjugotal gånger.

En svensk kvinna ingrep genom att köra sin bil mot afrikanerna och tuta. Då flydde de från platsen. Kvinnan vittnar i domstolen om händelseförloppet:

— När en av killarna tog sats och sparkade honom i huvudet tänkte jag att jag måste ingripa och körde därför min bil mot killarna och tutade. Då sprang killarna iväg från offret. Jag hörde att en av dem ropade: ”Har du ringt efter din hormorsa?”.

I domen står att läsa. ”Deras agerande – att flera gärningsmän tillsammans angripit en försvarslös person som ligger i fosterställning på marken genom upprepade sparkar mot både kropp och huvud – har varit både gränslöst och hänsynslöst.”

Gävle tingsrätt dömde de två afrikanska männen till sex månaders fängelse var för misshandel. De uppger sig vara 23 år gamla. Den ena av de två döms utöver misshandeln även för olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott som begicks efter händelsen.

Ingen av de två afrikanerna kan utvisas med nuvarande lagstiftning då de båda har svenskt medborgarskap.


  • Publicerad:
    2021-02-01 08:00