CHILE. Våldsamma protester mot matbrist har brutit ut i den chilenska huvudstaden Santiago. Detta på grund av Chiles långa karantän mot coronaviruset.

Till följd av karantänen mot coronaviruset och en fallande ekonomi har arbetslösheten skjutit i höjden i Chile. I mataffärerna står många av hyllorna tomma och fattiga invånare har inte råd med mat.

Nu ger sig hungrigt folk ut på gatorna för att protestera mot matbristen. Invånare i en av Santiagos fattigaste stadsdelar El Bosque har vandaliserat området och kastat sten mot polisen. Den chilenska karabinjärpolisen svarar på protesterna med att skjuta tårgasgranater och vattenkanoner mot demonstranterna.

Stadsdelen har varit i karantän sedan mitten på april och nu är många arbetslösa och saknar mat, rapporterar France24.

— Vi är i en väldigt komplex situation med hunger och brist på arbete, säger stadsdelens borgmästare, Sadi Melo.

Vidare berättar Melo att över 2 000 stödpaket har delats ut till de fattigaste familjerna i El Bosque. Han varnar dessutom regeringen för att ge kommunerna ett ekonomiskt ansvar de inte kan klara av.

Chiles president, Sebastian Pinera säger att hans regering kommer att dela ut 2,5 miljoner korgar med mat mot slutet av veckan eller i början på nästa vecka.

Chile har i nuläget 49 579 bekräftade fall av coronaviruset och 509 döda.


  • Publicerad:
    2020-05-20 15:00