INRIKES. Den vänsterextrema ryska aktivistgruppen Pussy Riot kommer att spela på festivalen Urkult i sommar. Gruppen är dömd för hatbrott och uppmanar i sina sånger till mord på meningsmotståndare.

Den vänsterextrema ryska feministgruppen Pussy Riot kommer att spela på festivalen Urkult som hålls i Näsåker i Ångermanland den 1-3 augusti i år. Spelningen kommer att kallas ”Riot Days” och handlar om deras politiska aktioner.

Pussy Riot fick stor uppmärksamhet när flera av medlemmarna blev dömda för hatbrott efter att under valrörelsen 2012 ha tagit sig in i Kristus Frälsarens katedral i Moskva i syfte att hetsa mot kristna och mot Vladimir Putin.

Under aktionen maskerade sig gruppen med rånarluvor och tog sig in kyrkan, som var öppen för allmänheten. Inne i kyrkan satte gruppen upp högtalare och skrek ”Helig skit, skit, Frälsaren är skit!” innan ”konserten” avbröts några sekunder senare av säkerhetsvakter och kyrkobesökare.

Istället för Putin ville Pussy Riot att den fängslade judiske miljardären och oligarken Mikhail Khodorkovsky, som står nära Rothschild-sfären och George Soros, skulle bli Rysslands president. Pussy Riot själva har öppna band till det amerikanska utrikesdepartementet.

Hatattacken mot kyrkan utfördes som en del av de massprotester som genomfördes i Ryssland 2011-2012, och som sponsrades av västvärlden. Målet var att skapa en våldsam colour-revolution, likt den i Ukraina 2014. Allt ifrån liberaler och feminister till HBTQ-aktivister och ”nynazister” deltog i den samhällsomstörtande verksamheten, som i grunden syftade till att stoppa Vladimir Putin från att bli president igen.

Putin backades i sin tur upp av Igor Sechin och den del av den ryska djupa staten som kallas Siloviki. Industriledaren Sechin förvaltar mycket av den olja och gas som ryska staten tillskansade sig i samband med de rättsliga processerna mot Khodorkovsky.

Aktionen mot kyrkan 2012 ledde till att de feminister som trots maskeringen kunde identifieras dömdes till straffarbete i två år.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2019-03-09 09:05