VÄNSTERTERRORISM I Ungerns huvudstad Budapest arresterades fyra personer som oprovocerat överfallit folk på gatan dagarna innan gripandet ägde rum. Gärningsmännen beskrivs som vänsterextrema och bland dem finns utlänningar som verkar ha attackerat människor på gatan som de antog var ”högerextremister”.

I Budapest är 11 februari en dag då man minns de tyska och ungerska trupper som år 1945 gjorde ett försök att bryta sig ut ur den av Röda Armén belägrade staden. Dagen kallas ”Ärans dag” och enligt Hungary Today är det en av de största högtiderna på året för ungerska nationalister och firandet brukar också besökas av många internationella gäster.

I år vägrade den ungerska polisen att ge nationalisterna lov att samlas för att minnas händelserna från 1945. Många tog sig ändå till huvudstaden för att hedra de fallna och med dem kom även motdemonstranter i form av diverse vänsterextremister och antifascister. På lördag samlades en stor skara människor för att demonstrerara mot Ärans dag. På platsen ska motdemonstranterna ha viftat med AFA-flaggor.

Kommunisterna attackerar oskyldiga

På måndag morgon höll Budapest-polisen en presskonferens där chefen för utredningsavdelningen, Béla Nyerges, informerade om att det har förekommit totalt fyra överfall på torsdag och fredag. Det första överfallet ägde rum på torsdag då tre polska turister attackerades av sju till åtta gärningsmän. Vänsterextremisterna lämnade platsen direkt efter att de gett polackerna allvarliga skador.

På fredag fastnade en av attackerna på video. Man kan se åtta människor smyga på en man bakifrån för att slå honom med något slags tillhygge i huvudet. Efter att man har fått ner mannen på marken får han sig också en dos pepparsprej. Enligt Magyar Nemzet är det ”nästan säkert att det var rabiata antifas som attackerade mannen”.

Enligt Hungary Today rapporterade medier att ”angriparna misstog mannen för att vara högerextrem och fira minnet av Ärans dag”. Mannen som vid tidpunkten för attacken var på väg till sitt jobb i en tobaksaffär fick sy ihop sitt huvud med 25 stygn efter attacken.

Till de övriga offren hör ett ungerskt par som attackerades på fredagskvällen då de var på väg hem från en konsert och ett tyskt par som likaså hade besökt en konsert.

Offren hade kläderna gemensamt

Polisen säger sig noggrant ha undersökt alla offers förehavanden under dagen för att bilda sig en uppfattning om varför just dessa personer hade blivit måltavlor i en stad med nästan två miljoner invånare. Det enda mönstret polisen sade sig se var offrens kläder: De hade alla kamouflagemönstrade plagg eller så kallade pilotjackor. Dessa är plagg som vanligtvis associeras med nationella och kunde ha signalerat för förövarna att de var nationalister som skulle delta i hedrandet av utbrytningen 1945.

Det avslöjades i efterhand att innan attacken som fastnade på video, blev offret kontaktad av en främmande kvinna som frågade honom om han skulle fira Ärans dag. Mannen hade svarat ärligt att han inte hade såna planer och att han var på väg till jobbet. Trots nekandet blev han ändå attackerad.

Utlänningar bland vänsterextremisterna

På lördag eftermiddag fick polisen tag på tre av förövarna; en tysk man, en tysk kvinna och en italiensk kvinna. Vid tillfället för gripandet hade de vapen som beskrivs som ”offensiv utrustning” på sig. Senare på kvällen samma dag greps en ungersk kvinna misstänkt för delaktighet i överfallen i en lägenhet.

De utländska vänsterextremisterna har hittills vägrat samarbeta och svara på frågor som till exempel när de anlände till Budapest och var de har bott under sin tid där. Alla fyra personer som gripits nekar till brott.

Även antifascisterna ska ha attackerats av nationella på lördagen i vad som möjligtvis är en hämndaktion för de sporadiska våldsdåden utförda av de importerade vänsterterroristerna.