TRÄSKVÄNSTERN Vänsterföreningen Kontext var inbokade att ha någon typ av show på Kulturhuset i Stockholm under fredagen. Men när Kulturhuset ville att de skulle debatterade hoppade föreningen av och anklagar nu Kulturhuset för ”cancelleringskultur”.

Det var i samband med Internationella kvinnodagen som den vänsterextrema föreningen Kontext skulle ha något slags uppträdande om feminism genom historien på Kulturhuset i Stockholm. På Kontexts hemsida kan man läsa att föreningen är ”en tvärmedial plattform för eftertänksam journalistik och kritisk underhållning” som producerar ”texter, podcasts, serier och videos och utgår från tre redaktionella grenar: politik, kultur och livet”.

Men när Kulturhuset ville att föreningens representanter skulle debattera någon från ”andra sidan” ville Kontext inte längre vara med.

På föreningens hemsida kan man läsa:

Några veckor före evenemanget ifrågasätter Kulturhuset vår punkt, och säger att vi behöver ha någon “från andra sidan” om vi ska få genomföra samtalet. De ger oss också möjligheten att byta ämne. Istället för fred, vill de nu att vi ska tala om någonting annat. Kanske något med hbtq-perspektiv, föreslår de. Vi informerar om att queersen demonstrerat för ett eldupphör i Palestina varje helg sedan oktober, sedan tackar vi för oss.

Kontext anser nu att Kulturhuset ”visar sig tyvärr ha trampat in på stigen av ängslighet och cancelleringskultur”, trots att det var de själva som valde att hoppa av evenemanget. ”Istället för att vara ett Kulturhus för fördjupande samtal har Kulturhuset blivit en institution där det offentliga samtalet begränsas. Det är alarmerande”, skriver vänsterföreningen vidare.

Vägran att debattera motiverar Kontext med att ”det fördjupade offentliga samtalet kvävts i samtalsaktivism och debattifiering” genom att bland annat ”en människa som utsätts för och inte gillar rasism, ska mötas i ett samtal med en rasist”.

Men i Kontexts så kallade redaktion är fyra av sex personer vita, så det är oklart vad de menar med att deras representanter ”utsätts för rasism”.

Kontexts redaktion anser att man "utsätts för rasism" när man debatterar meningsmotståndare. Skärmdump från kontextpress.se.