INRIKES Vänsterpartiet ställer en rad krav på en rödgrön regering som man vill få igenom för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Socialdemokraternas nyvalda partiordförande Magdalena Andersson har fått i uppdrag att bilda en regering. Detta efter att Stefan Löfven avgått och de så kallade talmansrundorna, där partiledarna får redogöra för sin syn på regeringsfrågan, har genomförts.

Det som krävs för att Andersson ska bli godkänd som statsminister är att hon inte får 175 eller fler nejröster emot sig. Efter att Miljöpartiet och Centerpartiet sagt ja, samtidigt som ”högerpartierna” inte stödjer Andersson, har Vänsterpartiets röster blivit avgörande.

Partiets ordförande Nooshi Dadgostar har nu blivit inbjuden till ett ”samtal” med Magdalena Andersson, men hon själv och partiet verkar vara inställda på att regelrätta förhandlingar ska inledas.

Bland de krav Vänsterpartiet har på en rödgrön regering finns överenskommelser kring högre pensioner, mer generös sjukförsäkring och starkare arbetsrättsliga lagar.