UKRAINA. Under fredagen undertecknades ett avtal om tillfällig vapenvila mellan de pro-ryska separatisterna och den ukrainska regimen.

Både Ukrainas president, juden Petro Porosjenko, och pro-ryska rebeller meddelade under fredagen att det nu råder vapenvila i Ukraina.

Förhandlingarna kring vapenvilan ska ha ägt rum i Vitryssland efter den senaste tidens militära framgångar för separatisterna som nu börjat trycka tillbaka regimens styrkor.

Separatisterna ska av Ryssland ha uppmanats till att gå med på vapenvilan trots att kriget började gå deras väg. Detta antagligen då Ryssland är hårt ansatt av sanktioner från väst och nu hotas av ännu fler sanktioner för påstådd inblandning i inbördeskriget i Ukraina.

”Vi hoppas att alla villkor i överenskommelsen kommer att följas noggrant och att förhandlingsprocessen ska fortsätta för att krisen i Ukraina fullständigt ska lösas”, skriver Vladimir Putins talesperson Dimitrij Peskov.

Vapenvilan innebär dock inte att separatisterna gett upp sina krav på självständighet, uppger en företrädare för Luhansk som är en av utbrytarrepublikerna i östra Ukraina.

Under fredagen befann sig president Porosjenko även på Natos toppmöte i Wales för att säkra militäralliansens stöd till Ukraina.

Uppgifter gör också gällande att en svensk soldat som deltar i inbördeskriget nyligen ska ha skadats svårt av granatsplitter. Enligt norska medier stred mannen i Azov-bataljonen mot de pro-ryska trupperna.

Källor:
Avtal om vapenvila i Ukraina
Svensk uppges skadad i ukrainska strider


  • Publicerad:
    2014-09-06 00:50