UTRIKES. Säpos chef uppger nu att mellan fem och tio svenskar aktivt strider på den ukrainska regimens sida i inbördeskriget i Ukraina. Ytterligare fem svenskar uppges syssla med propaganda i Ukraina och minst 15 individer till har rest till Ukraina men sysslat med andra saker.

Det är Säpos chef Anders Thornberg som i en intervju med Ekot igår talade ut om ny information han har fått om svenskarna som reser till Ukraina.

— Det är ett 30-tal individer som har åkt till Ukraina enligt de uppgifter som Säpo har. Av dessa deltar mellan fem och tio aktivt i strider på högerkanten, fem håller på med propaganda och det är några som har återvänt till Sverige, säger Thornberg.

Vidare uppger Thornberg att samtliga som reser till Ukraina både kontaktas innan avfärd och när de kommer tillbaka till Sverige av Säpo.

Ukrainaresenärerna ses dock inte som ett lika stort hot mot Sveriges säkerhet av Säpo som de islamister som lämnar Sverige för att kriga i Syrien.

— Det är inte lika stor omfattning och de är inte lika organiserade som när det gäller resorna till Syrien, men vi tittar på det och det är allvarligt. När man åker till Syrien har man mer ett uppdrag att begå global Jihad. Det innebär att man kan ha med sig ett uppdrag att göra något i västerlandet. Det har vi inte sett när det gäller Ukraina än, förklarar Thornberg.

Källa:
Säpo: 30 svenskar kämpar mot Ryssland i Ukraina


  • Publicerad:
    2014-11-23 16:20