UKRAINA. Den ukrainska nationalistiska bataljonen Azov uppges ha lidit svåra förluster efter en misslyckad attack mot ryska separatister. Svensken Mikael Skillt, som strider för Azov, menar dock på Twitter att det hela är en lögn.

separatists1

Framgång för ryska separatister i Donetskrepubliken.

Donetskrepublikens hemvärn, som leds av den ryske nationalisten Igor Strelkov, rapporterar att de nästintill slagit ut Azov-bataljonen och att 238 av dess omkring 320 soldater dödats eller sårats efter att ha misslyckats med ett anfall mot en viktig höjd som kontrollerar förbindelserna i utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina. Dessutom har en av de ryska separatisternas stridsvagnar skjutit sönder en ukrainsk stridsvagn av modell T-64. Azov-bataljonen har nu dragits tillbaka från stridsområdet i östra Ukraina.

Den före detta SvP:aren Mikael Skillt, som rest till Ukraina för att slåss mot de ryska separatisterna, menar dock på Twitter att det hela är en lögn. ”80% av Azov utslagna av seperatister. Ja, vad ska man säga? Tillåt mig skratta högt, krävs mer än internetkrigande isf. 4 gripna i förrgar”, skriver han.

Den ukrainske nationalistledaren och presidentkandidaten Oleg Lyashko som är partiledare för Radikala Partiet i Ukraina är en av initiativtagarna till Azov och en av de informella politiska ledarna för bataljonen. Enligt Lyashko är hälften av medlemmarna i bataljonen Azov dömda brottslingar.

— Jag vill säga dig: Hälften av kämparna i specialdivisionen Azov är formellt dömda. Så låt de tidigare dömda slåss mot de tidigare odömda [reguljära värnpliktiga armesoldaterna] som kapitulerat [och gått över till separatisterna], säger Lyashko.

Azov bataljonen grundades av Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov den 5:e maj och finansieras liksom övriga paramilitära förband delvis av den kriminelle judiske mångmiljardären Igor Kolomoisky. Kolomoisky är numera Ukrainas rikaste man och ordförande för United Jewish Community of Ukraine och även för European Council of Jewish Communities.

Den rike juden Kolomoisky har gjort ett stort nummer av att han genom sin privatägda bank PrivatBank betalar 10 000 dollar i belöning för varje fångad rysk separatist. Han har även lovat att genom kontakter i synagogan betala en miljon dollar till den som mördar separatisternas politiske frontfigur Oleg Tsarev.

Källor:
DNR besegrade milisbataljonen Azov i Saur-Graves: tiotals döda
DNR besegrade milisbataljonen Azov i Saur-Graves: tiotals döda
Ukrainian lawmaker admits half Azov battalion fighting in Donbass composed of criminals


  • Publicerad:
    2014-07-09 16:30