UKRAINA. I en längre och avslöjande intervju berättar Mikael Skillt om sina bravader i Ukraina.

skillt ukraina

Den 10 augusti publicerades en längre intervju med svensken Mikael Skillt som tjänstgjort inom bataljonen Azov i Ukraina och bland annat utbildats av USA för att bekämpa rebeller i de sydöstra delarna av landet.

Det är den amerikanska tidningen Daily Signal som står bakom intervjun. Daily Signal är en del av den konservativa tankesmedjan The Heritage Foundation som anses vara en av de mest inflytelserika tankesmedjorna inom amerikansk politik. Daily Signal tar bland annat fram analyser gällande hur Ryssland ska bekämpas och en artikel från de senaste dagarna handlar om hur USA måste gå till väga för att vinna ett propagandakrig mot Ryssland.

Daily Signal har tillsammans med Mikael Skillt besökt bataljonen Azov och några av de platser där strider ägt rum. Enligt reportaget har Skillt hjältestatus bland Azovs soldater. Dessa reser sig när Mikael Skillt äntrar rummet och behandlar honom som en officer eller ”böjer sitt huvud vördnadsfullt” inför honom.

I reportaget får Mikael Skillt även prata fritt om de dåd han utfört under sin tid som prickskytt. Bland annat berättar han om sitt längsta dödande skott på 1410 meter. Detta skott skulle kvalificera in på elfte plats över de längsta dödande skotten i världen (av de bekräftade) sedan amerikanska inbördeskriget och fram till idag. En annan krigshistoria Skillt berättar om är hur han en natt ska ha smugit fram till en parkerad bil med sovande separatister i och skurit halsen av föraren och sedan brutit av sin egen kniv när han högg en flyende soldat i ögat.

Av propagandareportaget framträder även en annan bild av bataljonen Azov och Mikael Skillt än den som sprids av en del nationalister i Sverige. Enligt Skillt och Daily Signal finns inget intresse av att genom ”en tredje väg” skapa ett verkligt nationellt Ukraina. Skillt konstaterar att han inte längre är nationalsocialist och att han ser judar, svarta och araber som sina bröder:

Jag är ingen nazist och jag tror inte på nationalsocialism. När jag kom till Ukraina för 17 månader sedan var jag en riktig skitstövel. Jag hade stereotyper om judar, svarta och araber. Men jag kämpade med dem och nu är de som bröder. Tidigare var vissa saker svarta eller vita, men nu vet jag att inget är självklart. Bra och dåliga personer kommer i alla färger. Världen är väldigt grå.

Daily Signal poängterar vidare att Mikael Skillt samarbetat med den israeliska och amerikanska regeringen, liksom den svenska, i kriget mot rebellerna.

Att bataljonen Azov skulle vara övervägande nationalsocialistisk är enligt tidningen felaktigt. Den symbol som bataljonen använder sig av är enligt de soldater som Daily Signal talat med inte en NS-symbol utan en symbol som står för idén om en nation. Tidningen skriver att av de uppgifter de fått är endast en minoritet inom bataljonen Azov nationella men att dessa syns mycket eftersom de har tatueringar med hakkors- och SS-symboler.

Bataljonssoldater håller inte med. De säger att deras symbol står för ”idén om en nation”, vilket härleds till ukrainsk nationalism. I det ukrainska språket är ”idén om en nation” fonetiskt uttalat ”ideya natsiyi”, något som ibland föranlett vad soldater hävdar är missriktade nazistiska jämförelser grundade i felöversättning.

Inom bataljonen Azov finns emellertid en minoritet av soldater med högerextrema, nynazistiska övertygelser. Och dessa gör lite för att dölja sin tro.

[…]

Men den överväldigande majoriteten av Azovs soldater säger att de kämpar för Ukrainas självständighet och för att slå tillbaka vad de kallar för en ”rysk invasion” av deras hemland. De med högerextrema åsikter lever och strider sida vid sida med soldater från 22 länder och varierande bakgrunder, däribland araber, ryssar och amerikaner – samt kristna, muslimer och judar.

Daily Signal återger vidare Skillt när han säger att han är nationalist och att denna nationalism handlar om att kämpa för en ukrainsk statsbildning som är självständig från Ryssland. Delar av det som Skillt för fram påminner om Magnus Södermans teori om ”en tredje väg” medan andra delar inte gör det. Magnus Söderman är grundare av projektet ”Svenska Ukrainafrivilliga”, en av de ledande personerna inom Radio Motgift samt Mikael Skillts nära vän som senast i förra veckan gick ut till försvar för honom när två personer som utgav sig för att vara veteraner från kriget i Ukraina gav en annan bild av Mikael Skillt än den som nu förmedlas av Daily Signal.

Den så kallade tredje vägen går ut på att judisk och amerikansk inblandning inom ukrainsk politik ska bekämpas av de nationella krafterna i Ukraina, men först efter att inbördeskriget mot de pro-ryska separatisterna i de östra delarna av landet vunnits av den ukrainska armén. Skillt tycks dock numera ha en annan uppfattning om denna tredje vägs slutmål. Han förmedlar i den aktuella intervjun snarare intrycket att Azov må ha en del soldater med nationella åsikter men att bataljonen som helhet inte är en nationell enhet som ämnar vända sig mot den EU-, NATO- och USA-vänliga kuppregimen efter att separatisterna i östra Ukraina nedkämpats.

Det är Ryssland som är fienden och det stora problemet enligt Mikael Skillt.

Ukraina har möjlighet att bygga någonting bra. Om bara Ryssland kunde lämna det ifred.

Slutligen handlar en stor del av reportaget om hur den pånyttfödde Skillt tidigare levde ett dåligt liv men att han räddats av kriget mot Ryssland. Bland annat påstås det i artikeln att Skillt när han var aktiv nationalsocialist i Sverige ”åkte in och ut ur fängelse”, fast han endast vid ett tillfälle avtjänade ett väldigt kort fängelsestraff som enligt uppgift dessutom ska ha varit på öppen anstalt.

Mikael Skillt uppger att han mognat sedan han kom till Ukraina. Innan dess var han en idiot som hade stereotypiska fördomar om de judar, araber och svarta som nu är hans bröder.

Jag insåg att jag inte var nationalsocialist. Många av människorna inom den nationella rörelsen var idioter som inte kunde bete sig på rätt sätt. Vi attraherade en hel del idioter.


  • Publicerad:
    2015-08-13 01:50