Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Motgift-medarbetare i Ukraina

Av Redaktionen, 2015-07-08
redaktionen@nordfront.se

UKRAINA. Nu har Motgift-medarbetaren Jonas Nilsson rest ner till Ukraina och poserar på bild med vapen.

Det var under måndagen som Mikael Skillt publicerade ett fotografi på Motgift-medarbetaren Jonas Nilsson, där den sistnämnde poserar med en automatkarbin, kamouflagekläder och stridssele.

Skillt antyder i sitt inlägg på Twitter att Nilsson söker att bli stridande part mot Ryssland.

Uppdatering: Nilsson förklarar på Facebook att han bara gör fältstudier i Ukraina som en del av sitt studerande vid Försvarshögskolan samt att han ska skriva en artikel om konflikten i Ukraina åt Motpol, en hemsida som haft visst samarbete med Motgift och tidigare publicerat en artikel av Nilsson.

skillt_1

skillt_2

Skillt har sedan länge aktivt tagit del i det USA-skapade inbördeskrig som uppstod i Ukraina efter den USA-sponsrade statskuppen som i slutet av februari förra året avsatte den demokratiskt valde presidenten Viktor Janukovytj. Skillt har i en intervju tidigare berättat att han dödat 20 personer genom prickskytte. Uppskattningarna om antalet döda i det Ukraina inbördeskriget varierar stort, men klart står att tusentals civila mist livet efter statskuppen.

Skrev kontroversiell artikel
Tidigare i år publicerade Nilsson en artikel på Motgift som argumenterade för att problemet med Sovjets seger i Andra världskriget inte var att Tredje riket gick under, utan att segern inte bör firas eftersom Sverige har en stor stat idag.

I artikeln återfinns bland annat följande stycke:

Vi (västmakterna) tog till vapen mot statstotalirarismen, vi nordbor stred både mot nationalsocialismen med Danmark och Norge och mot Sovjetkommunismen med Finland understödda av 10 000 svenska finlandsfrivilliga. Vi stred för friheten mot vänsterns totalitära socialistiska ideologier, för att bara idag 70 år senare finna oss hårdare i statens koppel än någonsin.

Motgift valde i samband med Nilssons artikel att distansera sig ifrån den genom att poängtera att artikeln representerade Nilssons egna åsikter och nödvändigtvis inte Motgifts egen i linje.

Strax innan Nilsson reste till Ukraina så släppte han genom Motgift en bok vid namn Handen som gungar vaggan som författaren beskriver som ”årets mest provokativa debattbok om jämställdhet”.

Nilssons har tidigare kritiserat judisk makt-kritikern Jonas De Geer, en annan Motgift-medarbetare, för att den sistnämnde i Motgifts podcasts talar för mycket om judar. Nilsson har även drivit ett program tillsammans med Magnus Söderman, en Motgift-medarbetare som nyligen svartlistades av Ryssland.

Artikeln är rättad och uppdaterad.

Fakta: Motgift och krisen i Ukraina

Det numera nedlagda Svenskarnas parti fick tidigare kritik av stora delar av den nationella rörelsen för att flera av partiets framträdande medlemmar gav stöd till trupper som strider för kuppregimen i Ukraina, eller själva tog del i striderna mot Ryssland.

De som främst bedrev propaganda mot Ryssland var personer inom SvP-radion Radio framåt, numera oberoende projektet Radio Motgift, som styrs av tidigare partistyrelsemedlemmen Dan Eriksson.

Eriksson höll också i kontakterna med det ukrainska partiet Svoboda och SvP ansåg länge att Svoboda ”har spelat och fortsätter att spela en viktig roll i denna pågående revolution”. Samtidigt som SvP gav Svoboda stöd anklagades Svoboda av partier som Gyllene gryning för att vara lierat med judisk-amerikanska krafter. SvP tvingades till sist frysa samarbetet med Svoboda på grundval av ”ett flertal underliga uttalanden och ställningstaganden”.

En förändring började ske i augusti förra året då Svenskarnas parti gick ut med ett klargörande om att det från partiets sida nu var förbjudet för medlemmar att ta del i den väpnade konflikten i Ukraina. Men också här fick partiet kritik för att ha ställt värdeneutrala formuleringar som ”den ukrainska regeringen” mot det värdesubjektiva ”Putinstyret”, och därmed på samma gång spridit den i västmedia populära föreställningen att det är Ryssland och Vladimir Putin som styr över rebellerna i Novorossija i östra Ukraina.

Efter riksdagsvalet i Sverige började vissa av de SvP-medlemmar som propagerat mot Ryssland att överge partiet. Samtidigt som SvP:s tidning Realisten föll samman försvann skribenter till Radio Motgift och vissa av dem gick i samband med detta också ur partiet. Dan Eriksson lämnade efter valet sin plats i partistyrelsen för Svenskarnas parti.

SvP upplöstes under 2015 men den tidigare partiledaren Stefan Jacobsson har fortsatt sitt politiska engagemang inom den nationalistiska samarbetsorganisationen Alliance for Peace and Freedom (APF), som kommit att inta en pro-rysk hållning.


  • Publicerad:
    2015-07-08 12:30