UKRAINA. Sedan Ukraina alltmer börjat orientera sig bort från Ryssland som tidigare var landets största handelspartner har den ukrainska ekonomin börjat kollapsa.

Ukrainas judiske president.

Ukrainas judiske president.

De som trodde att Ukraina skulle bli rikt genom att närma sig EU och gå i konflikt med Ryssland verkar ha misstagit sig kraftigt:

  • Ukrainas BNP beräknas sjunka med sju procent i år.
  • Landets valutareserver har minskat kraftigt.
  • Den ukrainska valutan har sjunkit mest i värde av alla valutor i år och bedömare fruktar att landet kan drabbas av hyperinflation.

Både USA och IMF har redan lånat ut pengar till Ukraina i hopp om att lån och mer skulder ska rädda ekonomin, men det verkar inte gå särskilt bra.

Det senaste slaget mot den ukrainska ekonomin är att IMF nu har upptäckt ett ”ekonomiskt svarthål” på 15 miljarder dollar som Ukraina saknar och varnar för en finansiell kollaps av den ukrainska ekonomin.

Ryssland var innan konflikten Ukrainas största handelspartner och Ryssland har tidigare bland annat låtit Ukraina handla gas till ett subventionerat pris. Numera får Ukraina glädja sig över att de överhuvudtaget får handla gas av Ryssland.

Källa:
Ukraine: IMF finds $15B black hole in finances


  • Publicerad:
    2014-12-11 15:55