RYSSLAND. Den ryska rubeln har problem och Ryssland överväger nu ”kärnvapenalternativet i finanssammanhang”, nämligen att införa olika former av kapitalkontroll.

ryssland

Den ryska centralbanken uppges ha tappat kontrollen över den ryska rubeln. Valutan tappade i tisdags hela 20 procent av sitt värde och gick ner så att en euro kostade 100 rubel och en amerikansk dollar runt 80 rubel.

Centralbanken har testat flera olika lösningar utan att få kontroll över situationen och nu förutser bedömare att Ryssland kan tvingas ta till mer radikala metoder för att lösa problemet.

— Nästa alternativ, och på sätt och vis kärnvapenalternativet i dessa sammanhang, är att införa kapitalkontroll. Det skulle vara valfri kombination av uttagsgränser på mängden pengar man kan ta ut från sina bankkonton, överföringsgränser på hur många rubel man får konvertera till andra valutor, samt hur mycket kapital man får skicka utomlands, säger ekonomiprofessorn Yuval Weber till ryska RT.

Ryssland är i dagsläget den enda tillväxtmarknaden som inte har någon form av kapitalkontroll, något som uppenbarligen straffar landet då en stor del i den finansiella problematiken är att Ryssland bara i år kommer förlora motsvarande 120 miljarder dollar på grund av den omfattande kapitalflykten i Ryssland.

Både privatpersoner och större ryska företag föredrar också i allt högre utsträckning att spara pengar i andra valutor än rubel. Vidare har Ryssland det senaste året förlorat 100 miljarder dollar av sina utländska valutareserver det senaste året, vilket motsvarar nästan 20 procent av reserverna landet hade för ett år sedan.

Att Ryssland har ekonomiska problem är kanske inte heller konstigt då USA och västvärlden i princip bedriver ett ekonomiskt krig mot landet genom ekonomiska sanktioner som bland annat införts i samband med inbördeskriget i Ukraina.

Både centralbanken och den ryska presidenten har hittills förnekat att landet överväger att införa kapitalkontroll, men att gå ut med det beskedet för tidigt hade också kunnat vara väldigt otaktiskt.

Källa:
Russia’s next financial option may be ’nuclear’


  • Publicerad:
    2014-12-18 15:15