UKRAINA. Efter fredssamtal mellan den ukrainska regimen, Ryssland och separatisterna i östra ukraina har nu en massiv fångutväxling skett vid en militär flygplats nära Kiev.

En översättning av hela nyhetsinslaget från Euronews:

Ukrainas president Petro Poroshenko har träffat några av de släppta fångarna som utbyttes mot separatister i den östra delen av landet, på en militär flygplats nära Kiev.

Det har förekommit motstridiga rapporter om det totala antalet fångar som släppts. Rysk statlig media uppger att den totala siffran ligger på 370 personer, 222 från Kiev och 145 från separatisterna.

Utbytet skedde efter fredssamtal mellan Ukraina, Ryssland, separatisterna och OSSE på onsdagen. En tredje förhandlingsrunda som skulle ha ägt rum i fredags i Minsk ställdes in.

— Som president och som vanlig medborgare är mitt hjärta fullt av glädje. Som utlovat kommer ni att kunna fira nyåret med era familjer och vänner. Detta är vad vi har väntat på så länge. Tack så väldigt mycket. Länge leve Ukraina. Länge leve hjältarna sade Ukrainas president Petro Poroshenko.

Samtidigt har Ukraina fryst buss- och järnvägsförbindelser med Krim. Under de senaste dagarna har den södra regionen, som annekterades av Ryssland i mars också upplevt elavbrott.

I en separat utveckling har världens två största kreditkortsföretag, Visa och Mastercards betalkort inte fungerat i Krim efter färska sanktioner från USA.

Fler än 4.700 människor har dödats i konflikten i Ukraina sedan våldet bröt ut i april.

Källa:
Ukraine: Mass prisoner exchange following peace talks


  • Publicerad:
    2014-12-27 13:15