Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Utlänningar rekryteras till Ukrainas regering

Av Redaktionen, 2014-12-01
redaktionen@nordfront.se

UKRAINA. Den ukrainska regeringen vill fylla flera av sina poster med utländska medborgare. Jakten på kandidater sponsras av den judiske mångmiljardären George Soros Open Society Foundation.

Medlemmar ur den nuvarande regeringen.

Medlemmar ur den nuvarande regeringen.

Ukrainas regering avser att fylla flera av sina poster med utländska medborgare. Två globala så kallade headhunting-firmor (Pedersen & Partners och Korn Ferry) har fått uppdraget att hitta lämpliga kandidater. The International Renaissance Foundation har sponsrat headhuntingen med 82 200 amerikanska dollar. Organisationen är grundad av den judiske mångmiljardären George Soros och är en del av hans Open Society Foundation.

George Soros.

George Soros.

Många av dem som headhuntarna funnit har vistats i ukrainska miljöer i Kanada, USA och Storbritannien. Man har också valt ut personer från Georgien och Litauen. Efter intervjuer återstår nu 24 fullt kvalificerade kandidater. Fyra av dessa väntas bli anställda i finansdepartementet och fyra andra i jordbruksdepartementet.

Enligt Kyiv Post kan Natalie Jaresko, som är amerikansk medborgare, vara aktuell som finansminister. Jaresko är administrerande direktör för den privata aktiefonden Horizon Capital. Georgiens tidigare president, Mikheil Saakashvili, kan bli aktuell som vice statsminister. Saakashvili undervisar idag i statsvetenskap vid Tufts University i USA.

Nödvändigt med lagändring
Idag får inte personer med utländskt medborgarskap lov att inneha offentliga befattningar i Ukraian. Dubbelt medborgarskap är heller inte tillåtet. I ett tal i parlamentet den 27 november föreslog Ukrainas judiske president, Petro Porosjenko, att utländska medborgare borde tillåtas att sitta i regeringen. Han bad parlamentet att ordna så att utländska regeringskandidater raskt skulle kunna få ukrainskt medborgarskap genom speciella förordningar.

Petro Porosjenko.

Petro Porosjenko.

Även centralbankschefen, Valeriya Gontareva, vill se en ändring i lagstiftningen för att kunna anställa utländska medborgare och ”experter” i sin stab.

Presidentens förslag stötte på kritik från många. Den tidigare stabschefen för förre presidenten Viktor Janukovytsj sa följande:

Myndigheterna vittnar om sin egen bristande bemanningsförmåga och att det bland 40 miljoner ukrainare inte finns något ärligt och professionellt folk. Detta kallas extern kontroll, och på detta vis kan vi hamna i en situation där vi inviterar en president och statsminister från utlandet.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.

Källa:
Global recruiting agencies find 24 foreigners to work in Ukraine’s government


  • Publicerad:
    2014-12-01 23:19