INRIKES. Den internationellt berömda svenska fotografen Lennart Nilsson har avlidit vid 94-års ålder. Nilsson var mest känd för sin bok ”Ett barn blir till”.

nilsson_lennart

Lennart Nilsson år 1965, i full färd med att fotografera bilderna som gjorde honom världsberömd.

Fotografen Lennart Nilsson fick sitt stora genombrott i den amerikanska tidskriften Life med sina bilder av fostrets olika utvecklingsstadier som var hämtade ur hans bok ”Ett barn blir till”. Med hjälp av dåtidens minsta kamera lyckades Nilsson fotografera allt ända från att spermien släpps in i ägget, till att barnet är färdigutvecklat och skall födas.

Det var hans stora bedrift, att han lyckades sälja in en bok om hur ett barn blir till i det pryda Amerika, till Life. Det var ett genombrott för den vetenskapliga rationella förståelsen för saker och ting, säger Martin Ingvar, professor vid Karolinska Institutet.

Nilsson var den förste som lyckades fota ett levande foster inuti livmodern. Men de flesta av hans bilder bygger på foster utanför livmodern från så kallade utomkvedshavandeskap. Aborterade foster med andra ord.

Han var även känd för sina medicinska fotografier där han fortsatte tänja gränserna för vad som är möjligt att fotografera.

Källa:
Fotografen Lennart Nilsson död


  • Publicerad:
    2017-01-28 17:30