UNDERSÖKNING Nordfront fortsätter på vinter/jultemat nu när julen snart är här.

Det blev aldrig någon jämn historia utan julmaten blev favoriten under julen med hela 56,84 procent av rösterna. Därefter kom, beroende på hur man räknar, det som hör julklappar till med sammanlagt 18,81 procent fördelat på svarsalternativen Att ge julklappar (12,63 procent), Att få julklappar (3,72 procent) samt Tomten (2 procent).

Utöver detta är det fler som föredrar julmusiken framför programmen på teve, där det senare varit mycket starkt förknippat med svenskt julfirande i nutid. Möjligtvis beror det svaga intresset för tv-programmen på censuren av Kalle Ankas julafton och att Disney är ledande inom wokeism och antivithet.

Vi ställde samma fråga 2016 där vi hade med snarlika men något färre svarsalternativ. En sak som kan te sig överraskande är att det är fler idag (16,92 procent) sedan som inte firar jul alls jämfört med för sju år (9 procent).

Nationalsocialiser, nationalister, Svärjevänner och andra som rimligtvis är de som främst röstar på Nordfronts veckofrågor är i regel mer traditionsbundna än andra, varför ovanstående resultat kan ses som något märkligt. En teori till varför det ser ut som det gör är att julen kidnappats av kapitalismen och att det mesta numera handlar om konsumism, medan en annan är att fler än tidigare som läser och röstar på Nordfront är importerade människor utan koppling till den nordiska julen.

Veckans fråga är nu avslutad. En ny fråga kommer upp under kvällen.

Så här såg Veckans fråga ut:

Nyligen genomförde Nordfront en undersökning om vad som är bäst med vintern där svarsalternativet ”Julen” vann med 25,81 procent. Med anledning av detta måste vi naturligtvis också göra en undersökning om vad som är bäst med julen.

Här har vi inte tagit med svarsalternativ såsom ”Umgås med familjen” då vi tror att det kommer överskugga alla andra alternativ och göra frågan för ojämn. Umgås med familjen gör man också vid själva julbordet, när man öppnar julklappar samt till och med när man tittar på julprogrammen på tv:n.

Vi har också valt att fokusera på aktiviteterna under julen och inte jultraditionen i sig eller de religiösa motiven (firandet av Solens återkomst eller firandet av Jesus Kristus). Framtida julundersökningar kan dock mycket väl komma att handla om just dessa saker.

Så vad är det som är bäst med julen? Och anser du att något svarsalternativ saknas? Diskutera gärna i Nordfronts fristående chattgrupp på Telegram.

Veckans fråga: Vad är bäst med julen?

  • Julmaten (56,84%, 702 röster)
  • Jag firar inte jul (16,92%, 209 röster)
  • Att ge julklappar (12,63%, 156 röster)
  • Julmusiken (4,86%, 60 röster)
  • Att få julklappar (3,72%, 46 röster)
  • Programmen på tv (Kalle Ankas jul, Viktor Rydbergs ”Tomten” m.m.) (2,51%, 31 röster)
  • Tomten (2,51%, 31 röster)
  • Totalt 1235 röster.

Frågan avslutades 2023-12-10. Det går inte längre att rösta.