MUSIK. Nordfront presenterar denna vecka låten White House Tomorrow med neofolkgruppen Death in Rome.

Death in Rome gör för det mesta neofolk-covers av poplåtar.

Efter onsdagens upploppssituation i det amerikanska parlamentet på Kapitolium har de snickrat ihop en ny inspelning av en låt från förra året som de kallar White House Tomorrow. Därför är Death in Romes nya låt veckans låt på Nordfront.

Låten blickar framåt mot Joe Bidens och Kamala Harris presidentadministration, som snart kommer att ta över efter alla mediekontroverser kring den nuvarande presidenten Donald Trump. Om de är glada eller ledsna över det, avgör ni själva.

Till låten har bandet gjort en video bestående av klipp som skildrar onsdagens händelser där upprörda Trumpanhängare som anser att Bidens valvinst förra året skedde genom valfusk stormade Kapitolium när kongressen skulle rösta för att ratificera Biden som USA:s nästa president.

Namnet Death in Rome är hämtat från en roman skriven av vänsterjournalisten, författaren och filmregissören Wolfgang Köppen.

Romanen Der Tod in Rom från 1954 handlar om kulturlandskapet efter Tysklands nederlag i andra världskriget. Den utforskar teman som relaterar till ”förintelsen”, ”tysk skuld”, konflikten mellan de äldre och yngre generationerna i Tyskland tystandet av historien.

Men neofolkgruppen Death in Rome hanterar både kultur och politik på ett närmast satiriskt sätt, till den grad att många är osäkra på var de står politiskt, något som understryks när de gör mörka neofolkversioner av popprinsessan Miley Cyrus Wrecking Ball.

På något sätt passar den absurda situationen i Kapitolium i onsdags Death in Rome som artistiskt uttryck.


  • Publicerad:
    2021-01-08 20:00