MUSIK. Den här veckan presenterar Nordfront låten Hjältar med det svenska punkbandet Fru Fortuna.

Fru Fortuna är ett svenskt punkband från Nyköping. De har turnerat flitigt sedan sin start 2012 och har släppt ett livealbum och tre studioalbum, varav den senaste, På Grund, släpptes just innan jul nu i år. Bandet är starkt influerade av andra svenska punkband som Ebba Grön och Dia Psalma och man brukar kalla just denna stil för trallpunk, det vill säga enkel musik med sång man lätt kan tralla med i.

Tanken var att bandet skulle lägga ner efter den senaste skivan men efter ett mindre drev på Twitter från åsiktsgranskarna i Inte Rasist Men (IRM) bestämde sig bandet att fortsätta, förhoppningsvis får vi se en ännu vassare och uppkäftigare attityd från bandet i framtiden.

Inte rasist mens Tweet som följdes av en skärmdump från en Facebook konversation.

Som vi tidigare skrivit om på Nordfront lyckades IRM snappa upp en internetkonversation där medlemmar ur bandet förmedlade en förvånansvärt vaken och logisk syn på världen. Givetvis kunde ju inte detta gå för sig, hur skulle det se ut om folk fick tänka fritt? IRM drog snabbt igång ett mindre hatdrev som gick ut på att bandet var hemska rasister och antisemiter.

Här fortsätter IRM sina ”avslöjanden”…

Inte rasist men sysslar med något de kallar ”journalistisk granskning av Sverigedemokraterna och organiserad rasism”. Målet med verksamheten utges vara att visa den ”humor och fasa” som nationella påstås stå för.

Att detta mer eller mindre enbart innebär uthängningar, svartmålningar och rena hatdrev med hjälp av heltidsanställda folkförrädare gör deras arbete väldigt makabert. När man sedan kan läsa på deras sida att verksamheten enbart finansieras genom donationer och kampanjer blir det hela ännu märkligare.

…och avslutar med att förklara hur Inte rasist men tycker att man borde tolka deras sångtexter.

Gruppens så kallade ”granskningar” går ofta ut på att nästla sig in i olika grupper på internet, bland annat på Facebook där det finns en uppsjö av olika politiska diskussionsgrupper. Råkar någon säga något kritiskt om dagens regim basuneras detta ut på till exempel Twitter som skedde med just Fru Fortuna.

För att man ska kunna hitta allt hat, rasism och antisemitism har Inte rasist men till och med strukit under vad vi får antar är den hemskaste delen i texten från Akta dig för USA.

Vanligtvis brukar dessa drev och uthängningar piska in de flesta i den godkända åsiktsmallen men inte den här gången. Bandet hade som tidigare nämnts tänkt lägga ner men de bestämde sig efter minidrevet på Twitter tvärtom för att fortsätta.

I ett uttalande förklarar de att efter all reklam och respons drevet medförde kommer de att kämpa vidare och släppa en ny skiva innan årets slut. Även om Fru Fortuna gjort få så kallade samhällskritiska låtar känner de att just dessa blivit väldigt relevanta och vi är nog många som kommer att följa bandets utveckling med spänning och fortsätta att stötta dem.

Man känner stort hopp inför framtiden när vi blir alltfler som vägrar vika oss och bli kuvade av systemets betalda åsiktspoliser. Styrkan finns i att vi, folket, börjar resa oss upp och Fru Fortuna är ett strålande exempel på just detta. De knutna nävarna börja mer och mer att tas upp ur fickorna och vi blir fler och fler som börjar bryta systemets bojor.

Låten vi valt att spela denna vecka, Hjältar, kommer från bandets senaste skiva På Grund.

Låttext:

Vi har alltid gått på gränsen, hängt över den djupa branten
Yttrat fritt som hjältar flygit över kanten
Formaterats i skolans salar, blanka blad i det första klivet
Du sa spring min vän för allt du blir är redan skrivet

Hjältar dör i allting som vi lever för
Hjältar dör i allting som vi lever för
I en sfär där vi bestraffas för att drömma sunt och vaket
Öppna ögon stängs under det låga taket
Men det är ensamt att vara kritisk, det är kallt i det hårda livet
Nån har ställt sig upp i allt du tar för givet

Hjältar dör i allting som vi lever för
Hjältar dör i allting som vi lever för


  • Publicerad:
    2019-01-18 20:00