Dagens datum 15 januari: Detta datum 1908 föds den judiske vetenskapsmannen Edward Teller. Teller anses vara vätebombens fader.

strangelove_teller

Dr. Strangelove är en rollfigur i filmen med samma namn från 1964, skriven och regisserad av juden Stanley Kubrick. Dr. Strangelove, som spelas av den judiske skådespelaren Peter Sellers, är en invalidiserad före detta nazistisk vetenskapsman som arbetar för amerikanerna och som då och då har svårt att låta bli att göra Hitlerhälsning och låta bli att kalla den amerikanska presidenten för ”Mein Fuhrer”. Filmen är en domedagskomedi om ett kärnvapenkrig mellan USA och Sovjetunionen.

Trots att Dr. Strangelove kan sägas vara en typisk Hollywood-stereotyp av galna nazistiska vetenskapsmän är det erkänt, om än okänt, att rollfiguren Dr. Strangelove hämtat inspiration från fyra vetenskapsmän varav endast en av dem var arier och ”nazist” och att de andra tre förebilderna var judar.

Förutom ariern Wernher von Braun som var den drivande kraften bakom utvecklingen av raketteknologin och månlandningarna, var det tre judiska vetenskapsmän och kalla-kriget-strategiker som Stanley Kubrick lär ha haft som inspiration till karaktären Dr. Strangelove när filmen skapades.

En av dem lär ha varit den judiske kalla-kriget-strategen Herman Kahn som bland annat var författare till boken ”On Thermonuclear War”, en bok om kärnvapenkrig. Den andre lär ha varit den judiske vetenskapsmannen John von Neumann som deltog i det amerikanska atombombsprojektet, senare var med och utvecklade vätebomber och den som myntade kärnvapenbegreppet MAD (Mutual Assured Destruction). Den tredje judiske vetenskapsmannen, och kanske den viktigaste, som användes som inspiration till karaktären Dr. Strangelove var Edward Teller.

Edward Teller föddes i Ungern den 15 januari 1908. Han emigrerade till Tyskland på 1920-talet och studerade där fysik under ariern Werner Heisenberg, skapare av kvantmekaniken och ledande inom den tyska atomforskningen. I en spårvagnsolycka förlorade Teller sin fot och fick använda protes resten av livet.

I och med Hitlers maktövertagande 1933 lämnade Edward Teller Tyskland, först flyttade han till England, men bosatte sig slutligen i USA 1935. Från och med 1942 deltog Teller i det amerikanska atombombsprojektet. 1950 började han, tillsammans med bland andra tidigare nämnde John von Neumann och den judiske vetenskapsmannen Klaus Fuchs (Fuchs avslöjade de amerikanska atombombshemligheterna till Sovjetunionen.) arbeta med utvecklingen av vätebomber.

Teller räknas tillsammans med den judiske vetenskapsmannen Stanislaw Ulam, som vätebombens skapare, även om Teller senare hävdat att Ulams bidrag var mindre betydelsefullt.

Teller var även djupt inblandad i Israels kärnvapenprogram och den statens utveckling av vätebombsteknologi. Han lär ha fått israelerna att svära på att aldrig någonsin skriva under ickespridningsavtalet och dessutom övertalat den dåvarande amerikanska regeringen (efter mordet på Kennedy) att inte kräva inspektioner av kärnforskningsanläggningen i Dimona. Edward Teller har även offentligt bekräftat att Israel har kärnvapen, något som staten Israel själva varken har bekräftat eller förnekat.

Edward Teller dog den 9 september 2003 i Kalifornien.

Du kan läsa mer om Edward Teller och vätebombsutvecklingen i Dagens datum-artikeln Vätebombens ursprung.

Att Hollywoods nazistiska vetenskapsman-stereotyp till stora delar bygger på judisk extern projicering där man ger en annan grupp egenskaper som förekommer hos den egna gruppen, framstår som ganska uppenbart. Nedan ett filmklipp ur domedagskomedin Dr. Strangelove där den nazistiske vetenskapsmannen Dr. Strangelove, spelad av Peter Sellers, förklarar hur en domedagsbomb fungerar. I verkligheten var det den judiske vetenskapsmannen Leó Szilárd som 1950 föreslog möjligheten att bygga domedagsbomber med hjälp av grundämnet kobolt vilket skulle göra det möjligt att förinta hela mänskligheten. Huruvida koboltbomber idag existerar är okänt.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-01-15.


  • Publicerad:
    2019-01-15 00:01