RECENSION Daniel Olofsson har sett den norska varulvsfilmen Vikingulven.

Vad är egentligen en varulv? Vi har nog alla hört berättelsen om Rödluvan och vargen när vi var små och vargen i den är ett bra exempel. Ordet varulv består av det germanska ordet var som betyder människa och ulv som betyder varg, kort sagt en människovarg. I den gamla folkmytologin var detta människor som kunde förvandla sig till vargar. Ursprunget tror härledas till Grekland för 2000 år sedan där det fanns en slags offerrit som skulle förvandla utövaren till en varg. Enligt myten skulle den som utförde riten, vilken innefattade ett människooffer och kannibalism, förvandlas till en varg i nio år. Om man inte höll sig från att äta mer människokött under dessa nio år förblev man en varg, en slags förbannelse med andra ord för de som sysslade med mörk magi och kannibalism.

Även vikingarna hade sina varulvar eller fylgior som de kallades i Norden. Men här sågs dessa fylgior mer som en slags god skyddsande eller djurande som kunde ta krigare i besittning likt bärsärkarna som de flesta nog hört talas om. Men det fanns även en annan variant, så kallade ulvhedningar. Dessa skulle ha varit Odens särskilda krigare, iklädda vargskinn, beväpnade med spjut och de har många likheter med de senare myterna.

Fylgior, en slags skyddsandar.

Senare under 1400-talet och häxhysterin fick varulvsmyten nytt liv och det finns en hel del dokumenterade fall där folk dömts till bålet för att ha varit just varulvar. En av de mest kända rör en bonde vid namn Peter Stubbe, även känd som Varulven från Bedburg. När boskap i den tyska byn Bedburg började dödas på mystiska vis misstänkte man först att det var vargar som låg bakom men snart började även kvinnor och barn falla offer och skulden hamnade på en varulv som gick lös.

Snart hade man lyckats fånga varulven, Peter Stubbe, som erkände sina ondskefulla dåd. Stubbe sa att djävulen hade gett honom ett bälte av vargskinn och när han bar det förvandlades han till en blodtörstig best, varglik med vassa tänder, kraftiga tassar med en enorm och muskulös kropp. Han erkände 15 mord och en stor mängd dödade boskapsdjur. Av de mänskliga offren var två gravida kvinnor, resten barn varav en var hans egen son som han påstod sig ha ätit hjärnan av. Den 18 oktober 1589 dömdes han till döden. Hans avrättning var ovanligt grym men man kan tycka att den var passande för hans avskyvärda brott. Han flåddes, hans armar och ben bröts och han halshöggs och brändes. För att avskräcka folk från att vilja bli varulvar sattes hans huvud upp på en påle prydd med en bild på en varg.

Avrättningen av Peter Stubbe.

Troligtvis fanns det även på den tiden seriemördare som härjade och tillsammans med folktro och myter vävdes dessa troligtvis samman. Om de som dömdes verkligen var varulvar är kanske inte så troligt då de ofta erkände under grym tortyr. Men det är ändå intressant hur man kan härleda myten om just varulvar så långt bak som 2000 år och att människor förvandlar sig till vargar nämns även ett antal gånger i bibeln. Det kan vara just kopplingen till bibeln som ligger bakom tron att silverkulor är det enda som kan döda en varulv. I ett av de första kända fallen där silverkulor nämns var det viktigt att silvret smältes och kulorna gjöts i en kyrka samt välsignades av en präst för att de skulle fungera.

Så om man trodde att varulvar var något som bara finns på vita duken hade man fel, även om de kanske gör sig bäst just där. Personligen tycker jag varulvsfilmer är mycket intressanta. Det är något speciellt när det primitiva och bestialiska hos ett vilddjur möter det rationella och intelligenta hos en människa som gör varulven skrämmande.

I den nya norska filmen, Vikingulven eller Vikingwolf ges vi prov på en rätt skaplig iscensättning. Filmen som är en Netflix produktion släpptes på streamingtjänsten i november 2022. Att det är Netflix som ligger bakom kan verka avskräckande men jag blev positivt överraskad för en gångs skull, hakkors i taket.

I filmen får vi följa en familj som gör en nystart genom att flytta till en liten by i Norge. Modern i familjen är en svensk polis med en tonårsdotter. Hon har träffat en norsk man som hon nu gör en nystart med. Dottern hamnar snabbt i dåligt sällskap och på en fest i skogen överfaller en mystisk varelse henne och hennes vänner. Under anfallet dör flera och hon blir biten. Vi som kan våra varulvsfilmer vet att det inte är något vidare att bli biten av en varulv och snart börjar hon märka konstiga förändringar.

Modern börjar jobba på fallet och med hjälp av en expert på djuröverfall fastslås snart att det är en varg som ligger bakom, en enormt stor sådan. Plötsligt dyker det upp en färgstark karaktär på polisstationen som påstår att det är en varulv som plågar bygden, en som han personligen jagat och nu lyckats spåra upp. Givetvis avfärdas han som en galning, men hon tar motvilligt emot hans silverkulor iallafall. Med hjälp av ett jaktlag i byn spårar de upp vargen och med hjälp av en silverkula lyckas polisen sätta stopp för den men har de verkligen lyckats stoppa förbannelsen?

Nu kanske inte Vikingulven är den bästa varulvsfilmen man har sett men jag vågar nog påstå att det är den bästa från Norge eller till och med Norden iallafall. Även om effekterna mest förlitar sig på CGI, eller så kallade dataeffekter, tycker jag faktiskt att filmen håller iallafall. De lyckas bygga upp karaktärerna på ett bra sätt och man gillar faktiskt många av dem och man stör inte ihjäl sig på HBTQI-propaganda, rasblandning eller utomeuropeer som man brukar i Netflix framkrystade produktioner. Här är det faktiskt ovanligt vitt och normalt för en gångs skull. Vi ges även ett nytt grepp om varulven och hur dessa kan vara som är intressant och vissa bitar blir till och med riktigt spännande, CGI till trots.

Om man tycker om varulvsfilmer, som jag, har man troligen sett klassikerna En amerikansk varulv i London, Dog Soliders och The Howling många gånger. Förvänta er dock inte samma klass just i det här fallet. Om man istället försöker att se filmen för vad den är, en Nordisk, modern varulvsfilm, så kan den trots allt vara mycket sevärd.