REPORTAGE Jag har i snart tre månader under vinterhalvåret levt i ett militärtält. Som ett litet minne skrev jag en dagbok den första veckan.

Jag har skrivit en längre redogörelse över den här tiden som går att läsa på Motståndsrörelsen.se. Vill ni hellre lyssna så närvarade jag i Mer än ord där jag pratar om tiden med andra aktivister.

Jag beslöt mig för att skriva ned en liten dagbok de första dagarna på mitt äventyr. Anledningen till det är dels för att komma ihåg detaljerna, men även för att författa något som möjligtvis kan vara av intresse för läsarna på Nordfront.

Dag 1 torsdagen den 9 december

Var på Kriminalvården till kl. 15. Mörkt när jag anländer till platsen men båda parkeringarna på den utvalda platsen är nu skottade från snö. Det betyder att folk kanske springer runt här. Eller att kommunen betalar bonden av vana för att göra det. Börjar flytta ut tältet för att hitta en lämplig plats i skogen. Efter fem timmars arbete med att flytta merparten av den utrustning som klarar av att vara ute i naturen så åker jag iväg från platsen för att ladda upp inför morgondagen då tältet skall resas.

Dag 2 fredagen den 10 december

Har testat min fältsäng i flera dagar nu. Det är påfrestande för rygg att sova på den, är inte van. Kanske jag aldrig blir van. Mycket stök hemma hos Daniel Gerdås som jag tillfälligt sover hos, det påverkar nattens sömn.

Jag sticker iväg tidigt på förmiddagen, mycket att göra. Har som plan att få upp tältet innan det mörknar vid fyra på eftermiddagen. Snöoväder gör att jag väljer att lasta av all utrustning då jag inte vill bli insnöad med bilen på parkeringen som är längre bort från vägen. Utrustningen blir våt av snön och förgäves försöker jag få upp tältet på det sättet som vi alltid gör, sätter ut tältpinnarna först vilket gör att tältduken spänns alltför hårt ned i marken. All snö som landar på den gör det ännu tyngre att lyfta tältduken med tältskorstenen. Tar upp alla tältpinnar, sopar rent tältduken från snö och kryper under den längs marken.

Snö åker in i skorstenen när jag försöker flytta den och mig själv längs marken och under tältet. Jag har skottat men allt har inte försvunnit på tältplatsen, massa svordomar och förbannelser. Får till slut upp den men den står helt utan förankring, slår in två kilar i botten på skorstenen, med vetskapen att det är stor chans att den faller och tar med sig tältduken i fallet. Långsamt sätter jag förankringar. Först nära och sedan längre ut. Succé, nu är klockan sju på kvällen och utan mina kläder, kängor och pannlampa så hade jag aldrig klarat detta.

Går fram och tillbaka, mer saker måste nu in i tältet. Vissa saker passar perfekt på släden (pulka) andra passar inte alls och trillar ut. Vid 21 tillåter jag mig mat, jag har bara ätit några mackor till frukost. Sätter upp som mål att jag skall vara i säng vid midnatt.

Närmar mig allt mer målet men jag måste pausa allt fler gånger (platsen där jag satte upp tältet var 700 meter från parkeringen), krafterna rinner så lätt ur mig. Det är -3 vid midnatt och jag sätter på mig flera lager av kläder och kryper ned i sovsäcken.

Morgonbild på ån som var 200 meter från lägerplatsen i Halland

Dag 3 lördagen den 11 december

Passar på att finjustera tältet, organiserar sakerna och hämtar det lilla som tål kylan och snön som jag lämnade kvar på marken vid parkeringen. Har inte lyckats köpa ved då det är bristvara, sågar mig en huggkubbe och försöker tända en brasa i kaminen men allt är så blött. Går och lägger mig vid 18 för att vila ut. Varje natt så vaknar jag flera gånger, jag är inte van vid att sova på liggunderlag. Fältsängen har nu ett täcke och två liggunderlag för bättre komfort.

Dag 4 söndagen den 12 december

Stiger upp vid 07. Skall vara vid aktivitet kl. 11:30 men jag vet inte hur lång tid det tar att gå till bilen och skrapa den. Traskar iväg med pulkan och skyffel. Svaret på den tidigare frågan 30 min. Genomför aktiviteten och handlar lite ved med Sebastian Elofsson efter aktiviteten. Kommer hem vid midnatt och det är försent för att tända brasa, går och lägger mig.

Dag 5 måndagen den 13 december

Går upp och skall tända brasan men den tar sig inte så jag tröttnar till slut och tar gasolflaskan som jag värmt upp maten med. Sätter kaminen på skorstenen men det blir snabbt rena gaskammaren. Säkert något skit i den sedan fredagsnatten då jag släpade den längs marken under tältduken, fastän jag kollade flera gånger.

Inte så lätt att kolla på den genom att lyfta den. Slutar med att jag plockar ned hela skorstenen och tältet blir slakt som en gubbkuk och ligger på marken. Rensar upp hela, var lite men inte så mycket som gör att röken blockeras. Testar igen, skiten fungerar inte. Kollar kaminen, den är också fri.

Bestämmer mig för att jewgla, skorstenar förlorar självdraget när de är kalla. Jahapp, hur fan skall jag få den varm? Hmmm. Om jag tar glödande kol och slänger ned i botten av skorstenen och sedan blåser in luft, kommer det fungera? Ja, blir lite varmare. Provar igen. Succé, skiten fungerar nu.

Tänkte om jag skriver om detta så kommer väl någon uppkäftig norrlänning att spydigt dumförklara mig precis som om detta vore den mest självklara saken i världen. Det enda ni norrlänningar gör är att elda och köra skoter. Här nere i sydligaste Skåne där jag är uppväxt så kan jag räkna varje vit julafton på mina fingrar.

Tillagar nu en stor italiensk fläskbit på kaminen och förbereder sedan riset. Det är inte möjligt att elda på natten om jag skulle vilja det. Rökdetektorn jag tog med mig klarade inte vätan och det tar 10 minuter sedan är tältet rökfyllt, bygger ogärna en gaskammare åt mig själv. Om ni förstår vad jag menar. Dessutom måste jag fylla på ved var 40:e minut.

Drömde för första gången i fältsängen, det är ett positivt tecken på att jag sovit djupt. Förhoppningsvis anpassar sig min kropp till att sova såsom jag gör nu.

Dag 6 tisdagen den 14 december

Regnat hela morgonen, plusgrader skall det vara i flera dagar och snön håller redan på att smälta bort. Att flytta en del av utrustningen kanske blir tuffare när jag inte kan dra det med pulkan. Men det kanske blir lättare att ta sig fram när man slipper pulsa i knähög snö.

Framtiden får utvisa hur jag skall tackla det problemet. Filtrerar just nu vatten genom dubbla kaffefilter ned i en stor dunk. Tar hyfsat lång tid. Vattnet är brunaktigt på grund av att det passerar myrar. Måste dubbelkolla så att det är okej att dricka även om jag kokar.

Har inte riktigt hunnit finna ro. Alltid något som det måste småpysslas med. Kokade upp vattnet och tvättade mig i det. Inga bilder, sådant hittar ni på män som håller på med yoga.

Dag 7 onsdagen den 15 december

Har fått tag på ved, måste jaga mer, då det är slutsålt överallt. Uppenbarligen klarar inte marknadskrafterna att förse folk med ved. Trots att alla indikationer finns eftersom Miljöpartiet suttit i regeringen i över tre år. Tittar igenom August Bebels ”Kvinnan och socialismen”. Marxisterna tillsammans med liberalerna har verkligen kommit långt i implementeringen av deras feministiska världsbild.

Senare i boken manifesteras de sedvanliga kommunistiska fullkomligt vanvettiga dårskaperna. Varken mord, stöd eller dylikt kommer förekomma efter att de tagit över, då människan enligt Bebel inte kommer att känna att något sådant är nödvändigt. Eftersom alla har samma mängd resurser och därmed upplöses staten som används för att förtrycka andra människor.

Dessa hundratusenden f.d. statsrepresentanter övergå till de mest olika sysselsättningarna och hjälpa med sin intelligens och sina krafter till att öka samhällets rikedom och lycka. Man skall då känna varken politiska eller andra förbrytelser. Tjuvarna hava försvunnit, emedan privategendomen icke längre finnes till och emedan var och en i det nya samhället lätt och bekvämt kan genom arbete tillfredsställa sina behov. Ej heller 'kringstrykare och vagabonder' existera mera; de äro produkt av ett på privategendom vilande samhälle, och de upphöra att finnas till, så snart detta faller.

Mord! Varför? Den ena kan icke berika sig på den andres bekostnad, och även mord av hat eller hämnd hänger direkt eller indirekt samman med det sociala tillstånd som är rådande i samhället. Mened, förfalskning, bedrägeri, arvsförsnillning, bedräglig konkurs? Privategendom saknas, alltså hava dessa förbrytelser ingen jordmån. Mordbrand? Vem skulle däri söka glädje eller tillfredsställelse, då samhället betager honom varje möjlighet till hat. Falskmyntning? 'Ack, pengar äro blott chimärer', det vore fåfäng möda.

Kvinnan och socialismen - sida 482. Författare August Bebel

Detta citat för verkligen tankarna till World Economic Forums målsättning: ”Du kommer inte äga något och du kommer att vara lycklig.”

Skillnaden mellan kristna och kommunisterna är att kommunisterna tror att de kan skapa himmelriket på jorden. De kristna ber för saker och när det sker så kallar dem det för mirakel. Kommunisterna tror att deras åsikter som går tvärt emot naturen är miraklet.

Dag 8 torsdagen den 16 december

Läser en bok om den svenska missionsrörelsen i Afrika. Tydligen hade väckelserörelsen stort inflytande på andra kammaren under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Ungefär hälften av ledamöterna i andra kammaren hade någon anknytning till väckelserörelsen.

Denna rörelse som influerats av anglo-saxisk religionsbild som präglades av universalism. Man såg efter tro, det vill säga kristna och icke-kristna. Ras hade mindre eller ingen betydelse. De trodde också att slutet var nära för det hade deras ledare räknat ut. I sedvanlig ordning så infriades inte detta, men det gjorde också att de hade bråttom att åka jorden runt och försöka frälsa alla.

Boken är skriven av en anti-rasist, så det är sedvanligt gnäll om kolonialism, slaveri och rasism. I boken framgår det att Bakongofolket inte hade någon skriftkultur, som alla bantufolk. Och så gnäller personen på att vita människor vid den här tiden såg dem som lägre. Tänk själva, vissa civilisationer hade en skriftkultur 5 000 år tidigare!

Så fort det gäller negrarna så finns det ingen mental gymnastik som anti-rasisterna inte klarar av.