Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Vit flykt från mångkulturell skola i Norge

Av Redaktionen, 2014-09-15
redaktionen@nordfront.se

NORGE. Allt fler norska föräldrar väljer att ta ut sina barn från Hagaløkka skole i Asker utanför Oslo. Med över 60 procent utländska elever är skolan den mest mångkulturella i Asker. Elever med somalisk bakgrund utgör en av de största grupperna på skolan.

Untitled-1110

Illustrationsbild.

Till tidningen Budstikka berättar föräldrarna till sex elever om varför de valt att ta ut sina barn från skolan. Enligt mamman till en av pojkarna som nu bytt skola ska sonen ha varit ”otrygg och rädd för att gå till skolan” och att det var en ”tuff social miljö med fysiska övergrepp och mobbing”.

En annan mamma menar att det är ”gängmentalitet” bland pojkarna på skolan och förklarar att också elever med invandrarbakgrund slutat på skolan till följd av de konstanta konflikterna.

Gemensamt för föräldrarna är att de anser att skolan, som 2010 fick ”Benjaminpriset” för sitt ”långsiktiga antirasistiska arbete”, inte tar problemen på allvar.

Hagaløkka skole.

Hagaløkka skole.

Föräldrarna säger att minst 17 elever som de senaste två åren blivit borttagna från skolan. Enligt statistiken har antalet elever gått från 293 till 260 bara under 2014.

Ingen av föräldrarna törs gå ut med namn och bild i fruktan för att deras barn kan bli utsatta för repressalier.

Chefen för föräldrarådet, Unni Augland Eik säger att om denna utveckling fortsätter kommer det att bli ”problem för skolan och samhället”. Enligt Eik är både språkproblem och annan kultur källan till ”svåra konflikter”. Eik berättar att hon själv har övervägt att ta ut sina barn från skolan.

Artikeln publicerades ursprungligen på Nordfront.net.

Källa:
Flykter fra Hagaløkka skole


  • Publicerad:
    2014-09-15 23:26