NORGE. Polisen i Norge menar att det finns ett samband mellan högre utvisning av illegala invandrare och minskad brottslighet i landet.

Förra månaden utvisades 824 illegala invandrare från Norge, inklusive ensamkommande ”flyktingbarn”. Det är den största mängden invandrare som utvisats från Norge någonsin under en enskild månad och rekordet beror på en satsning från polisens sida. Många av de utvisade är dömda brottslingar eller personer som tidigare utvisats och sedan olovligen återvänt till landet.

— Har vi inte en effektiv deportering av de som får avslag på sina asylansökningar undergräver vi själva poängen med asylsystemet, säger Kristin Kvigne som är chef på polisens utvisningsenhet och fortsätter:

— Det räcker inte att bara ha ett avtal. Det måste också finnas en vilja till att omsätta det hela i praktiken. Det är en folkrättslig skyldighet att ta emot sina egna medborgare, men det är inte alla länder som gör det. Några länder kräver till exempel att det ska vara frivilligt som den egna medborgaren återvänder. Det skapar problem för oss.

Den norska polisen har därför bland annat fokuserat på att utvisa invandrare som är medborgare i länder som är mer samarbetsvilliga och när det är möjligt utvisat flera personer på samma gång för att spara både tid och skattepengar.

— Att vi har en effektiv och bra deportering sparar det norska samhället mycket pengar. Personer som utvisas på grund av kriminalitet kostar pengar inom rättsväsendet, i fängelset och det finns icke-ekonomiska kostnader för deras offer. De som skickas ut på grund av Dublinförordningen eller för att de har fått avslag på sin asylansökan, tar upp plats på asylboenden och det kostar också pengar, konstaterar Kvigne som anser att dessa aspekter inte lyfts fram tillräckligt i invandringsdebatten.

Vidare uppger Kvigne att hon anser att det finns ett samband mellan den tillfälligt höga utvisningstakten och en minskad kriminalitet i Norge.

Fram till oktober i år har totalt 5 876 personer utvisats från Norge. Det politiskt uppsatta målet är att utvisa 7 500 personer innan årsslutet. Samtidigt som polisen arbetar för att nå upp till det målet arbetar den norska regeringen bland annat på att reformera asyllagarna så att det blir svårare eller kanske till och med omöjligt att utvisa illegala som utger sig för att vara omyndiga (”ensamkommande flyktingbarn”).

Källa:
Sendte ut rekordmange i oktober


  • Publicerad:
    2014-11-14 23:45