Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Danska politiker fruktar svensk invandringspolitik

Av Redaktionen, 2014-09-09
redaktionen@nordfront.se

NORDEN. De danska politikerna är bekymrade över Sveriges milt sagt liberala invandringspolitik och hur lätt så kallade asylsökande får uppehållstillstånd och medborgarskap. Detta eftersom de ”nya svenskarna” då fritt kan bosätta sig i Danmark i enlighet med det nordiska samarbetet.

1

Danska politiker är bekymrade över Sveriges invandringspolitik och lättvindighet när det gäller uppehållstillstånd och medborgarskap. Medan en sträng invandringspolitik har stort stöd bland danska politiker gäller det motsatta i Sverige.

Enligt de svenska myndigheterna förväntas upp emot 340 000 så kallade asylsökande att anlända inom loppet av fyra år. De flesta av dessa förväntas vara syriska invandrare, något som enligt svenska regler per automatik ger uppehållstillstånd.

Den svenska regeringen har beräknat att integrationen av asylsökande de närmsta fyra åren kommer att kosta 48 miljarder kronor i direkta utgifter. Sverige är bland de länder i EU som tar emot flest asylsökande och bara i år förväntas närmare 80 000 främlingar att anlända. Danmark förväntas motta 10 000.

2

Fredrik Reinfeldt

Det nordiska samarbetet
Søren Espersen från Dansk folkeparti menar att Helle Thorning-Schmidt, Danmarks statsminister, bör ta upp problematiken med den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt eftersom en så stor flyktingström angår alla de nordiska länderna på grund av det nordiska samarbetet. Det nordiska samarbetet garanterar nämligen medborgare i nordiska länder samma rättigheter oavsett vilket land man väljer att bosätta sig i. En syrisk asylsökande som blir beviljad uppehållstillstånd och medborgarskap i Sverige kan således fritt bosätta sig i till exempel Norge och ha samma rättigheter som norrmännen.

Espersen menar att det är viktigt att statsministern samtalar med sina svenska kollegor och meddelar danskarnas oro. Enligt Espersen är även andra EU-länder bekymrade över Sveriges invandringspolitik.

3

Otänkbart för Danmark
Danmarks justitiekansler, Karen Hækkerup, menar att en flyktingpolitik liknande den i Sverige är helt otänkbar i Danmark. Enligt justitiekanslern skulle en liknande invandring hota landets sammanhållning. Vidare påpekar Hækkerup att hon är beredd att kontakta sina svenska kollegor om problematik skulle uppstå. Ledaren för Liberal Alliance, Anders Samuelsen, anser att man utöver dialogen med även Sverige även bör försöka ändra flyktingkonventionen och reglerna för ”fri rörlighet” inom EU. Enligt Samuelsen skrevs flyktingkonventionen på en ”tidpunkt då man flydde över landsgränser” till skillnad från nu då man flyr runt halva jordklotet.

Även den radikala vänstern är negativ
Camilla Hersom från partiet Det radikale venstre delar de övriga danska politikernas bekymmer och berättar att de inte har några planer på att kopiera den svenska invandringspolitiken. En annan som uttrycker sin kritik är specialisten inom psykiatri och författaren Henrik Day Poulsen. På sin blogg i tidningen Berlingske riktar han skarp kritik mot den svenska invandringspolitiken och svenska mediers självcensur:

Sverige har nordens största antal muslimska invandrare. Många av dessa är dåligt integrerade och speciellt södra Sverige är drabbat av sociala problem som i bland blossar upp.

I Sverige är det offentligt känt att medierna praktiserar självcensur… Det betyder att man inte nämner kriminella personers etnicitet då det kan tolkas som rasism… Censur är inte nordiskt. Så här ligger alltså Sverige långt ifrån den traditionella nordiska uppfattningen om yttrandefrihet.

Sverige har dragit sig tillbaka från det nordiska samarbetet.

Rasmus Jarlov

Rasmus Jarlov

Det svenska ”flyktingsjälvmordet”
Rasmus Jarlov, dansk politiker och medlem av Københavns Borgerrepresentasjon og Folketinget, talar om Sveriges flyktingpolitik som ett ”självmord”. Enligt Jarloy är politiken legitim ifall den ska ta hänsyn till asylanterna i första hand och till svenskarna i sista.

— Om de vill upphöra att vara ett starkt land som kan göra en positiv skillnad i världen för att de väljer att krossa sin egen gemenskap med en självdestruktiv flyktingpolitik så kan inget hindra dem från det, säger Jarlov.

Artikeln är ursprungligen publicerad på Nordfront.net.

Källor:
Danske politikere bekymrede for flygtningestrøm til Sverige
Sverige har udmeldt sig fra Norden


  • Publicerad:
    2014-09-09 20:10