DANMARK. Syriska asylsökande klagar och menar att Danmarks asyllagstiftning inte lever upp till deras förväntningar. Om de hade vetat om att landets asyllagstiftning kan komma att ändras så skulle de ha stannat i sitt hemland menar man.

Denmark2

De syriska asylsökarna som på olika sätt tagit sig till Danmark uppges vara missnöjda med vad landet har att erbjuda asylsökare. En av syrierna, Baraa Jehad, uppger i en intervju att han är mycket missnöjd med den danska regeringens planer på att ge alla syriska flyktingar ett temporärt uppehållstillstånd i ett år, utan möjlighet att åka och hämta sin familj.

Baraa Jehad uppges ha ägt en affär i närheten av Syriens huvudstad Damaskus, men valde att lämna landet efter att affären blivit förstörd i ett bombangrepp. Han sökte sig då till Danmark för att söka asyl och få uppehållstillstånd, sedan skulle han hämta sin familj som han lämnat kvar i Syrien.

— Om jag visste om dessa regler innan jag lämnade Libanon skulle jag ha varit kvar där nere. Om reglerna med ett års uppehållstillstånd blir verklighet vill jag hellre åka tillbaka och bo med min familj, säger han.

Kommer att bojkotta Danmark
Nu hotar de syriska asylanterna med bojkott mot Danmark om inte landet ändrar sina lagar.

— Om de antar reglerna kommer flyktingarna inte att komma hit. Då kommer de åka till Sverige, Tyskland eller Holland istället, uppger en syrier.

— Många har redan lämnat, menar en annan.

De nya reglerna, om de blir antagna, kommer dock först att börja gälla inom ett par månader. Tanken bakom reglerna uppges vara att om landet som den påstådda flyktingen kommer ifrån blir säkert att återvandra till inom ett år så ska den göra det.

Källa:
Syriske asylansøgere brokker sig: Danmark opfylder ikke vores forventninger


  • Publicerad:
    2014-10-21 20:00