AFRIKA. Efter att vita bönder flytt från förföljelsen i Zimbabwe har många av dem bosatt sig i Zambia. Nu rapporteras det om en rekordproduktion av majs i år på över 3,3 miljoner ton.

Vita ska fördrivas enligt Mugabe.

Det var år 2000 som Zimbabwes regering, ledd av presidenten Robert Mugabe, beslutade sig för att med våld beslagta farmer från vita bönder för ge ”tillbaka” dem till urbefolkningen. Sedan dess har produktionen av livsmedel minskat drastiskt och i dagsläget så går mer än tio procent hungriga varje dag.

Många av de som flydde bosatte sig i Zambia, där de fick mark att odla på och efter 16 år av odlande så rapporterar nu Zambia en rekordskörd på över 3,3 miljoner ton med majs.

– Det här den största skörden av majs i Zambias historia och det gör det möjligt för oss att livnära hela nationen och exportera överflödet, säger jordbruksministern Wylbur Simuusa.

President Mugabe tvingades tidigare i våras att erkänna att samma vita bönder som de drev ut från Zimbabwe för 16 år sedan, förser dem fortfarande med den majs de behöver för att överleva, men nu genom import från Zambia.

Simuusa berättar att Zimbabwe har en uppskattad befolkning på 15,2 miljoner och att de behöver cirka 1,8 miljoner ton för att täcka basbehovet av majs, i form av majsmjöl och andra majsbaserade produkter. De har inte under de senaste 16 åren lyckats producera den mängden. 2016 visar den minsta skörden de haft under denna period då man hittills endast lyckats producera 350 000 ton.

Enligt Förenta Nationernas internationella matprogram så ligger 72 procent av befolkningen i Zimbabwe under den nationella fattigdomsgränsen, och lever på mindre än tio kronor per dag. 30 procent av de fattiga på landsbygden anses vara ”matfattiga” då de ofta inte har mat för dagen.

Källor:
White Farmers Boost Zambian Output
Mugabe’s White Farmers Reap 3.3 Million Tonnes of Maize In Zambia While Zim Starves
Evicted white farmers feed Zimbabwe
http://www.indexmundi.com/agriculture/?country=zw&commodity=corn&graph=production


  • Publicerad:
    2016-08-04 20:00