ZAMBIA. SIDA skickade 30 miljoner kronor i bistånd till ”fattiga bönder” i Zambia. Nu uppdagas det att allt gått till en direktör i landet som lagt pengarna i egen ficka och bland annat finansierat en tennisbana, ett klubbhus och en fiskdamm.

zambian-farmers

Zambianska bönder.

Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA) har hittills skickat omkring 30 miljoner kronor till fattiga bönder i Zambia.

Nu uppdagas det dock att den zambianske direktör som tagit emot mångmiljonbeloppen lagt pengarna i egen ficka och bland annat finansierat en tennisbana, ett klubbhus och en fiskdamm med biståndspengarna. Hur mycket av pengarna som gått till zambianens privata bruk är i dagsläget oklart.

Den zambianske direktörens kooperativ Zambian National Farmers Union (ZNFU) ska på pappret bidra till ”ett mer hållbart och effektivt jordbruk” för 78 000 bönder i Zambia. SIDA har finasierat projektet sedan 2009 och ytterligare 17,5 miljoner kronor utöver de redan nämnda 30 miljonerna är avtalade till ZNFU.

— Vi har krävt tillbaka 1,38 miljoner kronor utav dessa, för det anses vara vår andel, säger Inga-Lill Hagberg, pressekreterare på Sida.

— Budgeten följdes inte, den var bara ett verktyg för att få pengar från bidragsgivarna men hur pengarna användes var upp till VD:n själv. Och det var jag som utförde de här utbetalningarna, säger en anställd vid kooperativet.

En anställd vid ZNFU beskriver hur direktören gjort som han velat med pengarna och att han ständigt plockat ut mer pengar för privat bruk. Han har bland annat plockat ut 5 000 dollar kontant varje fredag utan att bli ifrågasatt.

Sveriges ambassad i Zambia och SIDA säger att pengar som använts felaktigt kommer att krävas tillbaka men enligt flera källor består direktörens lön fortfarande av SIDA-pengar. Både han och bondekooperativets ordförande greps nyligen misstänkta för ekonomisk brottslighet.

Källa:
Bistånd kan ha gått till tennisbana


  • Publicerad:
    2016-10-26 10:30