Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Vitryssar får inte asyl i Sverige

Av Redaktionen, 2020-09-14
redaktionen@nordfront.se

INVANDRINGSPOLITIK. De två vitryssar som sökt asyl i Sverige för att komma ifrån det i svenska medier demoniserade landet Vitryssland, får inte komma hit.

Sverige kan inte bevilja de asylsökningar som två vitryssar lämnat in på Sveriges ambassad i Minsk. Det uppger utrikesdepartementet, enligt TT.

— Svenska ambassader kan inte ta emot eller fatta beslut om asyl. Om man vill ansöka om skydd i Sverige får man lämna in sin ansökan hos gränspolisen eller hos en av Migrationsverkets ansökningsenheter. Migrationsverket kan inte godkänna en ansökan om asyl som lämnats in vid en svensk ambassad, säger Julia Eriksson Pogorzel på utrikesdepartementets presstjänst till TT.

I fredags tog sig två personer in på Sveriges ambassadområde i Vitrysslands huvudstad Minsk och sökte asyl, vilket Nordfront tidigare berättat om.

— De är kvar på ambassadområdet och mår efter omständigheterna väl. Men i övrigt kan vi inte gå in på detaljer om hur vi agerar, säger Julia Eriksson Pogorzel.

Den vitryska oberoende nyhetswebbplatsen tut.by skriver att de två vitryssarna som söker asyl kommer från staden Vitebsk i nordöstra Vitryssland, och som har tagit sig till Minsk för att ansöka om politisk asyl i Sverige.

De två personerna hade hoppat över ett staket för att ta sig in på ambassadens område till det svenska diplomatiska territoriet.

I en intervju med tut.by säger en av de två att de fruktar för sina liv.

Enligt tv-kanalen Belsat har de två tidigare deltagit i protesterna mot president Aleksandr Lukasjenko, rapporterar Ekot.

Reglerna för asylmottagningar från Vitryssland verkar alltså göra det omöjligt för två vitryssar att söka asyl i Sverige. Detta trots att landet och dess ledning ofta demoniseras i svenska systemmedier; och trots att det enligt välfärdsprofessor Anna Lundberg vid Linköpings universitet går att ”hantera” regelverket kring asylinvandring för att Sverige ska kunna ta emot 400 rasfrämmande ”barn” som intagit EU-landet Grekland.


  • Publicerad:
    2020-09-14 11:00