JUDISK MAKT Israel har efter ett avtal med Polen återupptagit ungdomsresorna till platser där man påstår att ”förintelsen” ägde rum. Det nya avtalet inkluderar krav på att de israeliska ungdomarna också besöker platser relaterade till andra brott som begicks under andra världskriget.

Ungdomsresor till platserna där den så kallade förintelsen ska ha ägt rum har länge varit en del av läroplanen i Israel. Förra året stoppades dock dessa resor efter diplomatiska spänningar mellan Polen och Israel. En av många orsaker bakom de ansträngda relationerna länderna emellan är den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahus kommentar: ”Polackerna samarbetade med tyskarna under förintelsen”.

I det nya avtalet som Israel har ingått med Polen om återupptagandet av ”ungdomsresorna”, det vill säga resorna till de tyska koncentrationslägren eller ”dödslägren”, krävs det att de judiska ungdomarna också ska ta besöka platser där det ska ha förekommit något som man kallar ”nazistbrott mot icke-judiska polacker”.

Polen vill ha offerrollen

Enligt Jewish Telegraphic Agency (JTA) är de nya kraven motiverade av den polska högerregeringens agenda att lyfta fram brott som tyskarna begått mot polacker under andra världskriget. Det nya avtalet stipulerar bland annat att det finns ett krav på att eleverna ska besöka minst en plats som är relaterad till ”andra brott som begicks under andra världskriget”.

Polens utrikesminister Paweł Jabłoński kommenterade undertecknandet av avtalet och sade att ”israeliska elever kommer att lära sig vad Polen som nation har gått igenom och vad vi har överlevt”. Vidare sade Jabłoński att de också kommer att möta polska ungdomar för att ”bekämpa negativa stereotyper som finns i Israel angående Polen”.

Judisk ilska

De nya kraven från polskt håll har väckt starka reaktioner i Israel och bland diverse judiska lobbygrupper. Yad Vashem, eller Israels myndighet för hågkomst av Förintelsens offer och hjältar, kallar de nya reglerna ”opassande” och ”problematiska”.

En historieprofessor från Tel Aviv, Havi Dreifuss går ännu längre och menar att vissa av platserna ”glorifierar polacker som var inblandade upp till halsen i mördandet av judarna

Enligt JTA har både Israels utbildningsministerium och Yad Vashem uttryckt att de inte har gått med på att ändra på resorna och den senare har även bekräftat detta i ett officiellt uttalande:

Varje rundtur som har genomförts förut kan genomföras exakt som den var och utan ändringar i framtiden. Polackerna har begärt att få lägga till platser på listan, men det finns inga ambitioner att besöka en plats eller en annan.

Vidare skrev den judiska lobbyorganisationen att elever som genomgår dess program ”inte kommer att besöka en plats som misstänks förvränga historien kring förintelsen eller som för fram ett felaktigt narrativ om historien”.