KORRUPTION. Minst 11 miljoner kronor har på ett misstänkt olagligt sätt förts ut ur kommunägda Östersundshem. En stor del av pengarna ska ha gått till att finansiera vänsterextremism.

Den ”internutredning” som Östersundshem AB beställt av de externa utredarna på revisionsbolaget Ernst & Young presenterades offentligt idag. Utredningen visar att minst 11 miljoner kronor stulits från kommunägda Östersundshem och att det är flera personer inblandade i stölderna.

Bland annat ska Östersundshem ha blivit överfakturerat i fakturor från byggbolaget Peab, vad gäller ”markarbeten” i Östersund. Det är sedan tidigare känt att svenska byggbolag tillhör de mest korrumperade företagen i världen, och att bluffakturor och mutor tillhör vardagen för cheferna inom branschen.

En stor del av pengarna som misstänks ha stulits från Östersundshem ska ha gått till att bygga upp det vänsterextrema fotbollslaget ÖFK. Utredningen har även funnit e-post som tyder på detta, med formuleringar som att ”det gäller att dra in slantar till ÖFK”. Genom de stulna pengarna har ÖFK kunnat nå stora framgångar, framgångar som sedan på ett utstuderat och cyniskt sätt kopplats samman med lagets vänsterextrema politik.

LÄS ÄVEN: Fotbollslag ska utbildas i kulturmarxistisk ”ny-samisk” kultur

En av affärerna som utredarna lyfter fram är upphandlingen och byggandet av hundra så kallade Attefallshus och 63 radhus. Köpen sades ha gjorts för att bygga gratis bosättningar i Östersund åt migranter, men ingår nu i brottsutredningen på grund av misstänkta oegentligheter bland vissa av de svenskar som stod bakom politiken.

Det politiskt extrema projektet blev 20 miljoner kronor dyrare än beslutat och ledde till ett bråk mellan kommunen och Östersundshem när husen kom att stå tomma. Ledande politiker hyllade senare lokalmedia för att de hjälpt makthavarna att ”vaccinera den allmänna debatten”.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-06-20 18:00