UKRAINAKONFLIKTEN Regeringen har idag presenterat ytterligare ett militärt stödpaket till Ukraina. Paketet har ett värde av 4,6 miljarder kronor, men en stor del av värdet ligger i en ekonomisk donation samt upphandlingar.

Under en pressträff på måndagen presenterade Tidöpartierna det 17:e militära stödpaketet till Ukraina. På plats var förutom försvarsminister Pål Jonson (M) även försvars- eller utrikespolitiska talespersoner för de övriga regeringspartierna och SD.

Denna gång verkar inga stridsfordon ingå, istället skickar man bland annat luftvärnsrobotar, pansarskott, granatgevär och stridsvagnsminor. Dessutom skyddsutrustning, marin utrustning, utbildningsmaterial och hjälmar och vinterutrustning för den kommande vintern.

De enda fordonen som ingår tycks vara ytterligare sex exemplar av Stridsbåt 90, som enligt regeringen ”har varit ett välkommet tillskott till den ukrainska marinen”. Båtarna används bland annat i Dnjeprdeltat i Cherson där ukrainska marinsoldater behöver färdas över mindre vattendrag utan att väcka uppmärksamhet.

Men stödpaketet innehåller också en ekonomisk donation på drygt drygt 700 miljoner kronor till ”fonder och andra multilaterala initiativ under 2024”. Som tillägg finns upphandlingar på ett sammanlagt värde av 600 miljoner kronor, bland annat av ammunition till Stridsfordon 90 samt kamouflageutrustning till Pansarbandvagn 302, som Ukraina fick 200 exemplar av i förra stödpaketet.

När det gäller Jas Gripen antyder regeringen att framtida leveranser kan ske efter att F-16-planen implementerats i det ukrainska flygvapnet:

För tillfället är det inte aktuellt att föra över JAS Gripen till Ukraina, då det skulle störa införandet av F-16. Regeringen arbetar dock fortsatt med att skapa förutsättningar för att i ett senare skede eventuellt stödja Ukraina med JAS 39 Gripen. I stödpaket 17 sker detta genom att materielsatser till JAS 39 Gripen anskaffas till ett värde av cirka 2,3 miljarder kronor.

Flera europeiska länder har sedan tidigare uppgett att man tömt vissa lager helt i och med donationerna till Ukraina. Därför har stödpaketen allt mer börjat innehålla upphandlingar, med andra ord beställningar på material som ska doneras längre fram.

— Vi kommer i ökande grad gå från donation ur försvarets lager till produktion, så att Ukraina kan få del av nyproduktion, förklarade försvarsminister Pål Jonson på pressträffen.

Detta har gjort att den europeiska militärindustrin har så många beställningar att man flaggat för försenade leveranser. En journalist frågade under pressträffen huruvida regeringen verkligen är försäkrade att man kan ersätta det material som man skänkt till Ukraina, varpå försvarsministern svarade att det ”beror på vilka system man talar om”.

— Större och mer avancerade plattformar tar längre tid än enklare system. Men vi har förstås skannat av och sett hur den industriella förmågan ser ut i Sverige och vad man skulle kunna köpa.

Enligt försvarsministern har man tagit hänsyn till detta i utformningen av stödpaketen.

Det nya paketet har ett totalt värde av 4,6 miljarder kronor. Totalt har Sverige investerat 48,1 miljarder kronor i Kievs militära kapacitet sedan den ryska invasionen i februari 2022.