ÖVERVAKNING. En delutredning om förenklad kameraövervakning lades fram idag till justitie- och inrikesministern. I utredningen föreslås att exempelvis Polismyndigheten ska undantas från tillståndsplikten för kamerövervakning.

En utökning av undantag föreslås i övervakningsutredning.

Nu har delbetänkandet av Kamerabevakningsutredningen överlämnats till justitieminister Morgan Johansson av utredaren Johan Sjöö. Delutredningen Kamerabevakning i brottsbekämpningen – ett enklare förfarande” föreslår att Polismyndigheten, Sjöfartsverket, Säkerhetspolisen och Tullverket ska undantas från tillståndsplikten för kameraövervakning.

Kamerabevakning kommer dock bara vara tillåtet då intresset av bevakning väger tyngre än den enskildes rätt till integritet, en avvägning som föreslås göras av myndigheterna själva.

Uppgiften för utredningen är att förenkla kameraövervakningsanvändandet i brottsförebyggande syfte. Utgångspunkten har varit att slopa tillståndsplikt för kameraövervakning och att man nu istället ska införa anmälningsplikt i första hand. Vidare framgår det att utredningen även ska undersöka eventuell utökning av undantaget för tillståndsplikt för kamerabevakning av allmänna transportmedel och stationer. Detta ska vara sammanställt senast 15 februari 2019.

— Vi har sett en kraftig utveckling utav framförallt antalet kameror och antalet platser som man har kameror på, kommenterade Morgan Johansson under presskonferensen som ägde rum 16 augusti.

Tidigare utredning, som Susanne Kaevergaard genomförde, kom fram till att man inte skulle avskaffa tillståndsplikten för kameraövervakning men regeringen ville fortsätta utreda huruvida tillståndsplikten bör avskaffas helt.

Källor:
Kamerabevakning i brottsbekämpningen – ett enklare förfarande
Utredning vill inte slopa krav på tillstånd för polisens kameraövervakning – men regeringen går vidare
Delbetänkandet Kamerabevakning i brottsbekämpningen – ett enklare förfarande har i dag överlämnats till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson


  • Publicerad:
    2018-08-16 21:15