HISTORIA. I tyska Kalkriese har arkeologer funnit en nästan 2 000 år gammal romersk rustning. Rustningen har tillhört en romersk soldat från slaget vid Teutoburgerskogen, där tre romerska legioner utplånades år 9 e.Kr.

Arkeologer i Kalkriese i Tyskland har hittat en nästan 2 000 år gammal romersk rustning – världens äldsta och mest kompletta fynd i sitt slag.

Ett helt harnesk – en skyddande bröst- och ryggplåt av metall – har kunnat grävas ut av arkeologerna.

Hantverket är enligt experter som undersökt fyndet bättre än man tidigare trott och visar hur romersk design förändrats genom århundradena.

Harnesket tillhörde en romersk soldat i en av tre legioner som utplånades av germanska stammar år 9 e.Kr. vid slaget i Teutoburgerskogen.

Enligt direktören för museet i Kalkriese, Stefan Burmeister, kan den romerske soldat som bar rustningen ha offrats av germanska krigare efter slaget. Man har nämligen nära soldatens axlar hittat ett slags tortyrinstrument som användes för att låsa en persons handleder i ett järnbräde runt halsen.

Med tanke på att en romersk rustning hade ett högt värde, inte minst som trofé för de germanska krigarna, och att den lämnades kvar är Burmeisters teori att avrättningen av soldaten varit del i en helig ritual.

I slaget vid Teutoburgerskogen överfölls och krossades tre romerska legioner om sammanlagt runt 20 000 män av en allians av germanska stammar under ledning av den militäre ledaren Arminius.

Legionerna hade tagit en genväg genom Teutoburgerskogen, ledda av den romerska guvernören av Germanien, Publius Quinctilius Varus, som höll på att romanisera den nyskapde provinsen och som ska ha begått självmord på slagfältet.


  • Publicerad:
    2020-09-28 13:30