SOCIALA MEDIER En kvinna frågade sig i ett inlägg på Twitter hur ofta män egentligen tänker på det Romerska Imperiet. Hennes inlägg har fått tusentals svar med kvinnor som är förvirrade över att deras män tänker mer på Rom än på exempelvis hushållssysslor.

Det Romerska Imperiet har inte existerat på drygt 1500 år, men det verkar som om riket som hade sitt maktcentrum i Rom, även kallad ”den eviga staden”, aldrig har lämnat vårt medvetande – eller i alla fall inte många mäns tankar.

Ett inlägg på Twitter (X) som fått stor spridning de senaste dagarna, frågar en kvinna mannen i sitt liv hur ofta han tänker på antikens Rom. Många kvinnor som svarat på inlägget har även frågat deras män hur ofta den eviga staden förekommer i deras tankar. Tråden har i skrivande stund tusentals svar från kvinnor där de flesta enligt The New York Times har svarat att deras män tänker på det Romerska Imperiet ”hela tiden” och ”varje dag”

En annan kvinna som svarar på inlägget ondgör sig över att hennes man inte klarar av att placera hennes tröja i torktumlaren och får i efterhand ångra sig över att hon ställt frågan då hon nu tvingas ta del av sin mans interna monolog om Rom.

Den italienske fascistledaren Benito Mussolini använde sig också av Romerska Imperiets historia både i sina tal och i sättet han framställde sig själv och sina svartskjortor. Mussolini lät också bygga en väg, Via dei Fori Imperiali, genom gamla Roms stadskärna där fascisterna ofta marscherade.