KULTURMARXISM North Hertfordshire Museum har beslutat att den romerska kejsaren Heliogabalus var en ”transkvinna”. För att visa ”känslighet” inför kejsarens påstådda könsdysfori har man beslutat att kalla Heliogabalus för ”hon”.

Den romerske kejsaren Marcus Aurelius Antoninus Augustus, för eftervärlden mer känd som Heliogabalus, blev kejsare som 14-åring och hade en kort regeringstid mellan år 218 och 222. Trots detta har han lämnat ett starkt avtryck i historien på grund av sin dekadens och utsvävande livsstil.

Många berättelser framställer Heliogabalus som en både grym och excentrisk ledare, som bland annat ska ha släppt lös lejon och leoparder att festa på hans middagsgäster. Vid en annan middagsbjudning påstås Heliogabalus ha överöst gästerna med så många rosor att vissa av dem ”drunknade”.

Enligt vissa källor ska Heliogabalus vid något tillfälle ha bett om att bli kallad för kvinna. ”Kalla mig inte herre, för jag är en fru”, ska kejsaren ha sagt enligt den romerske historieskrivaren Dio Cassius. Cassius hävdar också att Heliogabalus undersökt möjligheterna att göra ett medicinskt könsbyte.

Trots att de flesta historiker har avfärdat Dio Cassius utspel som svartmålning, då han tjänade kejsaren Alexander Severus som tog makten efter att Heliogabalus lönnmördats, har North Hertfordshire Museum i Storbritannien beslutat att Heliogabalus var ”transsexuell”.

Enligt museets ledning kommer man numera att kalla Heliogabalus för ”hon” i syfte att ”visa känslighet” för hans påstått ”föredragna pronomen”.

— Heliogabalus föredrog definitivt att bli kallad ”hon”, och detta är något vi reflekterar över när vi diskuterar henne i nutiden, säger Keith Hoskins från North Hertfordshire Museums styrelse till The Telegraph.

Till Daily Mail säger Cambridge-professor Andrew Wallace-Hadrill att museets beslut är historielöst.

— Hos romarna fanns inte vår idé om ”trans” som en kategori. Däremot använde man anklagelser om sexuellt beteende som ”en kvinna” som en av de värsta förolämpningar mot män, säger professorn.