ARKEOLOGI Utanför en italiensk ö har en amatördykare stött på en enorm fyndighet med romerska mynt. Mynten som uppskattas vara upp till 50 000 misstänks härstamma från ett förlist skepp.

I Italien har man nyligen gjort en av de största upptäckterna av romerska mynt någonsin. Man avslöjar inte den exakta tiden när fyndigheten upptäcktes men man avslöjar att en amatördykare såg ett ”metalliskt sken” nära Sardiniens nordöstra kust varpå han tillkallade myndigheter för att utreda.

Man uppskattar att man hittade mellan 30 000-50 000 bronsmynt, varav så gott som varenda befann sig i väldigt gott skick. Mynten ska vara från tiden då kejsaren Gaius Aurelius Valerius Diocletianus styrde, det vill säga runt 300 år e.Kr.

Den största delen av mynten hittades i ett sandigt område mellan en sjögräsbädd och stranden, vilket enligt arkeologerna tyder på att de härstammar från ett skeppsvrak. Luigi La Rocca säger att fyndet är ett av de viktigaste i närtid och att det visar på det välstånd och det ”arkeologiska arvet” som bevaras under sjöbotten.