Om legaliseringen av barnvåldtäkter i Irak
2024-11-15 20:30
BROTT. Den 22-årige norrmannen Philip Manshaus döms till 21 års fängelse och förvaring för mord och terrorbrott av tingsrätten. Han erkänner inte domstolens legitimitet men kommer inte att överklaga.
Lördagen den 10 augusti augusti i fjol gick den nu 22-årige Philip Manshaus till attack mot moskén al-Noor Islamic Centrum i Bærum utanför Oslo.
Manshaus öppnade eld mot de få besökarna som befann sig i moskén men blev övermannad innan någon hann skadas. För detta döms han nu av Asker og Bærum tingrett för terrorbrott, rapporterar NRK.
Han döms även för mord på sin 17-åriga kinesiska adoptivsyster i deras gemensamma hem, ett brott som begicks strax innan moskéattacken.
Tingsrätten dömer Philip Manshaus till ett historiskt strängt straff – 21 års fängelse och förvaring. ”Förvaring” är en speciell påföljd i Norge som innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde anses farlig, vilket teoretiskt kan innebära livstid.
Manshaus själv har inte erkänt sig skyldig och ifrågasätter domstolens legitimitet att döma honom. I en kommentar till domen säger han:
— Jag erkänner ju inte min skuld, så jag kan inte erkänna domen. Det skulle vara motsägelsefullt. Jag har beslutat att inte överklaga. Det skulle vara en formell legitimering av domstolarna, vilket jag anser vore en olycklig signal eftersom domstolarna inte erkänner européernas formella rättigheter.
Domaren Annika Lindström anser det ställt utom allt rimligt tvivel att dåden var ”överlagda och planerade”, och hon kommenterade de dödande skotten mot adoptivsystern med orden:
— Mordet framstår som mer rasistiskt motiverat än som terror.
Philip Manshaus har under rättsprocessen genomgående gett uttryck för ”högerextrema” sympatier. I förhör har han sagt att ”målet var att döda så många som möjligt”, och under häktningsförhandlingarna i november förra året påstås han ha gjort en ”Hitlerhälsning”.
Domstolen konstaterar att Manshaus är att bedöma som straffrättsligt tillräknelig med hänvisning till sakkunnigas utlåtande.
Tidigast efter 14 år kan han bli frigiven.