NYA ZEELAND. Bakom videolänk har Christchurch-skytten Brenton Tarrant nu erkänt 50 mord, 41 mordförsök och terroristbrott. I filmklippet ser Tarrant mager och uttryckslös ut.

Till vänster: Brenton Tarrant i rätten i juni 2019 när han förklarade sig ”icke skyldig” till samtliga åtalspunkter. Till höger: Brenton Tarrant i mars 2020 när han erkänner samtliga åtalspunkter: Skärmbilder: Youtube.

Det var den 16 mars förra året som australiensaren Brenton Tarrant beväpnad med bland annat halvautomatiska gevär gick till attack mot besökare av två moskéer i den nyzeeländska staden Christchurch. Tarrant misstänks för att under attackerna, som han själv livesände på Internet, ha dödat 50 muslimer och skadat ytterligare 41. Dådet beskrevs i Nya Zeeland som ett terrordåd och Tarrant kom sedermera att förutom morden och mordförsöken även att åtalas för brott mot landets terrorlagstiftning.

I juni samma år kunde man se en självsäker och muskulös Tarrant inför domstolen förklara sig ”icke skyldig” till åtalspunkterna som alltså rör 50 mord, 41 mordförsök och terroristbrott. Enligt rapporter ska han till och med ha lett när hans advokater läste upp hans inställning till anklagelserna.

LÄS ÄVEN: Tankar om moskéskjutningarna i Nya Zeeland och eventuella paralleller till nordisk kamp

Under onsdagen har dock Tarrant återigen framträtt inför en nyzeeländsk domstol, denna gång via videolänk på grund av coronarestrektioner. Denna gång var det en betydligt mer uttryckslös och utmärglad man som utan att tveka erkände sig skyldig till samtliga åtalspunkter, rapporterar den nyzeeländska tidningen Stuff. Innan Tarrant frågades om sin inställning till åtalet lästes namnen på samtliga offer upp.


Videoklipp där en utmärglad Brenton Tarrant erkänner sig skyldig till samtliga åtalspunkter.

Själva förhandlingen hölls efter att Tarrant via sina advokater meddelat att han ville ändra sin inställning i skuldfrågan. Vidare ska förhandlingen ha planerats in i sista sekund och under noga övervägande med tanke på coronakrisen. Den hemlighölls även för allmänheten och på plats som åhörare var endast sex journalister samt två imamer från de två respektive moskéerna som attackerades av Tarrant.

Domaren Cameron Mander valde också att hålla på protokollet från förhandlingen en timme, så att anhöriga till offren kunde informeras innan allmänheten.

— Erkännandet representerar ett väldigt viktigt steg mot att få ett slut på denna rättsprocess, och jag ansåg att behovet av att ta detta tillfälle till att föra processen framåt var särskilt akut med tanke på att risken för vidare förseningar i kölvattnet av Covid-19 var en realistisk möjlighet, kommenterade domare Mander beslutet att inte skjuta upp förhandlingen.

LÄS ÄVEN: Allt som glimmar är inte false flag

Han beklagade samtidigt att offrens anhöriga inte kunde delta i förhandlingen men lovade samtidigt att Tarrant inte kommer att dömas för än ”domstolen återgått till sin normala verksamhet” – med andra ord när coronarestrektionerna hävs.

— Man kan räkna med att alla som önskar att delta i domstolsförhandlingen när domen ska meddelas ska kunna göra så personligen, kommenterade Mander.

Fram till detta okända datum kommer Tarrant på domstolens order att hållas fortsatt frihetsberövad.


  • Publicerad:
    2020-03-26 20:00