NYA ZEELAND. Sammanlagt 49 personer mördades och minst lika många skadades när Brenton Tarrant gick till angrepp mot två moskéer i Nya Zeeland. Själv beskriver han det i ett manifest som en hämndattack mot främlingar som orsakat européer lidande. Uppdaterad

Mannen på bilden ska vara en av gärningsmännen och han ska även ha livesänt skjutningarna. Enligt uppgifter kallar han sig Brenton Tarrant och kommer från Australien, men det är oklart ifall det är hans riktiga namn.

Under fredagseftermiddagen, lokal tid, ska en gärningsman ha öppnat eld och dödat flera personer vid åtminstone två moskéer i områdena Hagley Park och Linwood i Christchurch, Nya Zeeland. Enligt uppgifter ska uppemot ett tjugotal personer ha dödats och ännu fler ha skadats. Vid Masjid Al Noor-moskén ska uppemot 200 personer ha befunnit sig när skjutningarna startade.

— Skytten kom in genom huvudingången. Alla sprang till dörrarna där bak för att rädda sig själva. Människor gömde sig under bilar och hoppade över staket för att fly, säger ett vittne till tv-kanalen One News.

Fyra personer, tre män och en kvinna, ska ha gripits misstänkta för skjutningarna men polisen utesluter inte att fler gärningsmän kan vara inblandade. Polisens bombgrupp ska dessutom ha säkrat bilar som innehållit hemmagjorda sprängladdningar och befolkningen uppmanas att vara på sin vakt då ytterligare attacker inte går att utesluta.

Premiärminister Jacinda Ardern bekräftar att skottlossningar har inträffat på flera ställen och säger i ett tv-sänt tal att det är ”en av de mörkaste dagarna i Nya Zeelands historia”.

— Det här våldet har ingen plats i Nya Zeeland, detta är inte vad vi är. Det här har inträffat på ett ställe där människor borde vara säkra men det var de inte, säger Ardern.

Strax innan skjutningarna publicerade användaren Brenton Tarrant flera foton på Twitter innan han gick över till att livestreama skjutningarna. Kontot är dock i skrivande stund borttaget.

Se film nedanför från när en av gärningsmännen grips:

Uppdatering 10:30:

Enligt officiella siffror ska 49 personer ha dödats och 20 skadats under attackerna mot de två moskéerna och sammanlagt har fyra personer gripits, varav en ska vara kvinna.

Australiens premiärminister  Scott Morrison beskriver det som en ”högerextrem attack”.

Expressen skriver att en av de gripna, som kallar sig Brenton Tarrant, ska ha skrivit ett manifest där han bland annat förklarar att attacken är en hämnd för elvaåriga Ebba Åkerlund, som dog under terrordådet på Drottninggatan 2017. På sitt vapen ska han ha skrivit bland annat Ebbas namn.

Så här ska han ha skrivit i det 70 sidor långa manifestet:

Ebba kom gående för att möta sin mamma efter skolan, när hon mördades av en gärningsman, som körde ett stulet fordon genom shoppingkvarteren där hon gick. Ebba var delvis döv och hörde inte när gärningsmannen kom körande

Läs Brenton Tarrants manifest HÄR.

Uppdatering 11:20

Från Brenton Tarrants livesändning kan man se att han på ett av sina vapen, bredvid namnet Ebba Åkerlund, har ritat en Tyrruna. Brenton Tarrant har dock ingen koppling till Nordiska motståndsrörelsen och det är oklart varför han använt sig av den symbolen. Nordiska motståndsrörelsen nämns heller inte i hans manifest.

Hans olika vapen är fyllda av symboler och fraser. På bilden nedan kan man läsa ”Vienna 1683”, vilket troligtvis syftar på när en europeisk här under ledning av den polske kungen Johan III stoppade det Ottomanska rikets framfart utanför Wiens portar.

”Kebab remover” kan man också uttyda på ett vapen:

Uppdatering 11:40:

Angående Brenton Tarrants politiska inriktning svarar han i manifestet på frågan ifall han är fascist:

Ja. För en gångs skull kommer personen som kallas för fascist de facto vara fascist. Jag är helt säker på att journalisterna kommer att älska det. Jag håller i stort med Sir Oswald Mosleys åsikter och ser mig själv som en eko-fascist av naturen. Nationen som har de politiska och sociala värderingar som står närmast mina egna är Folkrepubliken Kina.

Han skriver också att han är en etnonationalist och att han sätter ”hälsan och välbefinnandet för min ras över allt annat”. Däremot skriver han att han inte är antisemit:

En jude som bor i Israel är inte någon fiende till mig så länge som denne inte försöker att underkuva eller skada mitt folk.

Uppdatering 12:00:

Det finns flera referenser till Internetkultur i Tarrants livesändning. I en längre version än den som bäddas in på VK kan man höra honom säga ”kom ihåg grabbar att prenumerera på PewDiePie” innan han startar bilen och ger sig iväg. I bilen hörs sedan serbisk antimuslimsk och patriotisk musik från Balkankriget på 90-talet spelas:


Låten som Brenton Tarrant valde att lyssna på när han inledde sin attack.

Uppdatering 12:25:

I manifestet kan man läsa mer om Tarrants motiv:

Inkräktarna måste avlägsnas från europeisk mark, oavsett vart de kom ifrån eller när de kom. Romer, afrikaner, indier, turkar, semiter eller andra. Ifall de inte är vårt folk, men lever i våra länder, måste de avlägsnas. Vart de avlägsnas till är inte vårt problem, eller ansvar. Våra länder är inte deras hem, de kan återvända till deras egna länder eller skapa sina egna hemländer någon annanstans. Men de ska inte ockupera vår jord. Hur de avlägsnas är irrelevant, fridfullt, kraftfullt, lyckligt, våldsamt eller diplomatiskt. De måste avlägsnas. Innan dessa inkräktare har repatrierats till deras egna länder har Europa ingen självständighet och ingen – oavsett etnicitet eller trosuppfattning – kan kalla Europa sitt eget. AVLÄGSNA INKRÄKTARNA, ÅTERTA EUROPA.

På Twitter har journalisten Mattias Albinsson – som bland annat skriver för Samhällsnytt – noterat att en av moskéerna som attackerades har klassats som en radikal miljö där terrorrekrytering skett:

Samtidigt tar PewDiePie avstånd från dådet och skriver att han äcklas över att Tarrant nämnde hans namn i videon:

Enligt uppgifter är Brenton Tarrant australiensisk medborgare.

Uppdatering 13:15:

Till skillnad från vid muslimska terrordåd i Europa har Sveriges statsminister Stefan Löfven valt att hålla en presskonferens om dådet i Nya Zeeland.

Fria tider har sammanfattat vilka händelser som Tarrant anger i sitt manifest som utlösande faktorer för honom:

Den utlösande faktorn ska ha varit det islamistiska terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

– Det var ännu en terrorattack i den rad av ändlösa attacker som har skett under mitt vuxna liv. Men av någon anledning var det här annorlunda. Den cynism som jag bemött tidigare terrordåd med kom aldrig… Skillnaden var Ebba Åkerlund. Unga, oskyldiga och döda Ebba… Jag kunde inte längre ignorera attackerna. Det var attacker mot mitt folk, attacker mot min kultur, attacker mot min tro och attacker mot min själ. De kunde inte ignoreras, skriver han.

Den andra utlösande faktorn ska ha varit Emmanuel Macrons vinst i det franska presidentvalet 2017, något som uppenbarligen fick honom att betvivla demokratins chanser till förändring.

– Denna internationalistiska, globalistiska, antivita före detta bankman vann. Det var inte ens nära, skriver Tarrant.

Den tredje och sista utlösande faktorn var när han själv besökte Frankrike, och bevittnade samhällsutvecklingen där. Överallt såg han invandrare, som han kallar för ”inkräktare”.

– I varje fransk stad, i varje fransk by, fanns inkräktarna. Oavsett vart jag reste, oavsett hur litet eller lantligt samhället var, fanns inkräktarna. Fransmännen var ofta i minoritet och de som gick på gatorna var ofta ensamma, barnlösa eller av hög ålder. Detta medan invandrarna var unga, energiska och med stora familjer och många barn, skriver han.

Uppdatering 14:30:

Vittnen till attacken intervjuas:

På sitt Twitterkonto ska Brenton Tarrant redan den 12 mars ha lagt upp bilder på sina vapen och texten han skrivit på dem. Nedan kan man se en av bilderna:

Klicka för förstoring.

Uppdatering 19:45

Ebba Åkerlunds far Stefan har kommenterat det faktum att Stefan Löfven sträckt ut en hand till Nya Zeeland och erbjudit dem hjälp av Sverige. På Facebook skriver han:

Skall bli spännande att se hur Nya Zeeland tar hand om terroroffren om man väljer Sveriges modell och bara postar ett brev, med texten ”beklagar sorgen” här har du 60.000 kr ring inte oss. Löfven vill bistå Nya Zeeland, har aldrig hört något mer förolämpande, jag tror inget land i Världen vill ha hjälp av Sverige att tahand om terroroffer. Börja sopa framför egen dörr först.

När jag vittnade i rätten sa jag att jag blir påmind om min dotters död hela tiden och det är inte bara när man pratar om Drottninggatan utan även när det sker liknande dåd i andra länder, men då hade jag självklart inte ens kunna tänka tanken att någon skulle skriva min dotters namn på ett gevär.

Min ilska växer med detta än mer mot svenska staten som inte gör någon skillnad på om en människa går bort i terrorattack eller blir påkörd av en rattfyllerist.

Detta är en av anledningarna varför det finns terrorfonder i övriga Europa så de drabbade får stöd för att ha möjlighet att kunna gå vidare, Sverige gör ingenting för oss drabbade, det blir snarare värre när man väljer en skymf till ersättning, hur tror man någonsin att jag skall kunna gå vidare.

Jag hamnar i fokus när det sker ett dåd i Nya Zeeland – hur sjukt är inte det.

Uppdatering 20:30:

Här är samtliga bilder på de vapen, ammunition och övrig utrustning som Brenton Tarrant publicerade på sin numera nedstängda Twitter den 12 mars. På dessa bilder kan man bättre uttyda de många budskap han skrivit på objekten. Klicka på bilderna för förstoring.

 

Uppdatering 22:30:

Siffran för antalet skadade är nu uppe i 90 personer, varav 20 ska vara svårt skadade. En fyraårig pojke vårdas för livshotande skador, uppger nyzeeländska myndigheter.

Förutom Brenton Tarrant – vars namn fortfarande inte är helt bekräftat – har det under dagen gripits ytterligare personer. En av dem har dock blivit släppt. Det är oklart på vilket sätt de övriga två misstänks vara inblandade och ingen av de totalt tre gripna ska vara kända sedan tidigare av någon underrättelsetjänst.

Under kvällen höll även Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern presskonferens. Hon gav besked om att Tarrant haft licens för samtliga vapen som användes i attacken.

— Fem vapen användes i attacken i går. Två halvautomatiska gevär och två hagelgevär användes. Den misstänkte australiska medborgaren hade vapenlicens.

Kanske föga förvånande utlovar hon nu hårdare vapenlagar.

— En av frågorna jag kommer lyfta är ett förbud mot halvautomatiska gevär, säger hon.

Under natten har polis gjort tillslag mot flera adresser i olika delar av Nya Zeeland. Man hittade tidigare också två sprängladdningar under en bil som oskadliggjordes av militär.

”Vår utredning är i ett tidigt skede och vi kommer noga undersöka de misstänkta individerna och deras inblandning samt vad de gjort innan det här fasansfulla dådet”, skriver Nya Zeelands polis i ett pressmeddelande.

Uppdatering 12:50:

Under lördagen framträdde Brenton Tarrant – som trots tidigare oklarheter tycks vara hans riktiga namn – inför rätten där han åtalades för mord. Fler åtalspunkter kan komma att följa.

Tarrants advokat yrkade inte på någon borgen och inte heller att informationen om hans identitet skulle döljas. Enligt media på plats log han inför kamerorna när han steg in i rätten, ledsagad av två vakter. Tarrant gjorde också det berömda Ok-tecknet, som lanserades som ett vit makt-tecken på skoj av Internettroll.

Brenton Tarrant gör OK-tecknet i rätten där han åtalades för mord.

En knivbeväpnad man ska ha försökt att ta sig in i salen för att mörda Tarrant, men stoppades tack vare det enorma säkerhetspådraget.

Det står nu klart att Tarrant misstänks för att först ha besökt Al Noor-moskén i Christchurch – vilket kan ses i hans livesändning – där han ska ha dödat 41 personer. Sedan körde han bilen till ytterligare en moské i staden där han misstänks ha skjutit ihjäl åtta personer.

De bilbomber som man rapporterat om tidigare ska ha varit riggade på Tarrants egen bil.

Det är fortfarande oklart hur de övriga misstänkta påstås vara inblandade. En 18-årig man vid namn Daniel John Burrough åtalades under dagen för ”avsikt att framkalla fientlighet eller illvilja mot någon grupp i Nya Zeeland baserat på hudfärg, ras etnisk eller nationell tillhörighet”. Lögnpressen tycks dock inte vara överens över huruvida Burroughs åtal har med Tarrants att göra.

”Myndigheter meddelade tidigare att tre personer, inklusive Tarrant, var omhändertagna. Man har däremot nästan inte sagt något alls om de två andra personerna – bara att de är under utredning – och det har inte lagts fram några belägg för att Daniel John Burrough skulle vara en av dem”, skriver exempelvis heavy.com.

Enligt uppgift ska en av de tre misstänkta vara en kvinna.

Nordfront rapporterade också tidigare i dag om att nyzeeländska Internetleverantörer har börjat censurera vissa hemsidor som man menar har koppling till moskéskjutningarna.

Källor:
New Zealand shooting: what we know so far
Terrorattack i Nya Zeeland – 49 personer döda
Tre gripna efter terroristattacken i Christchurch
SMIRKING KILLER Brenton Tarrant charged – Christchurch terrorist makes white power symbol as he appears in court handcuffed and barefoot after mosque massacres
Daniel John Burrough Accused of Inciting Racial Hatred


  • Publicerad:
    2019-03-16 13:00